När dumburken fick färg

Älskade dumburk heter ett flamsigt program i SVT 1 som skall försöka informera oss om övergången till digital-TV. Andra delen sänds i kväll kl 20.30. Jag genomled den första delen förra veckan, utan att bli mycket klokare.

Däremot är det uppenbart att många ute i stugorna är upprörda över att staten tvingar dem att införskaffa en konstig digital-TV-mackapär om de vill fortsätta att se Arne Weise och Anders Lundin i rutan.

Å andra sidan gnälldes det också vid det förra stora teknikskiftet 1970, då regeringen påtvingade oss färg-TV. Kulturjournalisten Ludvig Rasmusson skrev ett upprop till TV-ledningen:

Det var en dumhet att införa färg-TV i Sverige. Men nu när dumheten är gjord tycker jag att ni ska införa föjande tre begränsningar i TV.
1. Sänd aldrig långfilmer i färg!
2. Sänd aldrig program där färgen har avgörande betydelse!
3. Och framför allt – sänd inga barnprogram i färg!

Men Olof Palme försvarade beslutet:

Den som vill skaffa sig en så pass dyr kapitalvara som en färg-TV-mottagare måste i allmänhet avstå från något annat. Jag tror att för de allra flesta kommer det att gälla en utlandssemester. Vi får alltså dessa pengar kvar i landet.

Vad skulle Palme sagt i dag? Köp en digitalmottagare av halvstatliga Boxer, så tillfaller åtminstone hälften av pengarna Pär Nuder. (Om det nu är någon tröst…)

Christian Dahlgren

(Borås Tidning 2005-08-25)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.