De omöjliga uppföljarna

Efter nästan 30 år är det dags för den gravt dysfunktionella familjen Backlund att ge sig ut på semestervägarna igen. Den 5 december har uppföljaren till humorklassikern Vi hade iallafall tur med vädret (1980) biopremiär.

Och vem vet? Den kanske blir kul. Värre kalkon än lågvattenmärket Göta Kanal 2 häromåret lär det i vilket fall knappast bli.

Uppföljare av det här slaget känns förstås som tämligen lättköpta historier. Handen på hjärtat, när såg du senast en sequel som var i klass med ettan? Tja, vi har naturligtvis Gudfadern 2, Terminator 2 och sen… ungefär ingenting.

Hur många gånger har man inte suttit där i biofåtöljen med besvikelsens iskalla popcorn i munnen?

Hög tid för förnyelse av genren!

Varför inte göra sequels av rullar som egentligen borde vara helt omöjliga att spinna vidare på? Själv skulle jag exempelvis gärna sett att James Cameron satte igång med Titanic 2.

Hopplöst projekt? Inte alls.

Storyn kunde ju vara i stil med följande:

En fanatisk Titanicfreak och multimiljardär bärgar vraket och skruvar ihop det till ett fungerande fartyg igen. Den andra jungfrufärden får TV-serien Love Boat att blekna i jämförelse. Men ingen har räknat med att det elaka isberget ånyo är på hugget. And this time it’s personal!

Rafflande, va?

Andra otippade uppföljare kunde vara filmer som Alla presidentens män 2  – Watergateäventyret fortsätter, Dr Strangelove – återkomsten, Der Untergang – nu mer än någonsin.

Försök tänka ut storylines till dessa, om ni kan.

Vinnaren får fikon.

(Borås Tidning 2008-11-21)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.