Långö som det var då (95)

I tidningsarkiven har jag upptäckt en anmälan i liberala Blekinge Läns Tidning om vår gamle borgmästare J A Henricssons memoarer. Recensionen av denna för alla Långöbor fascinerande skrift var publicerad den 10 maj 1924 och den undertecknade artikelförfattaren bär den något pikanta signaturen ”dy”.  

Här följer texten i sin helhet:

Tid som flytt. Några penndrag ur minnet från socialismens första kampår av redaktör J. A. Henricsson.

Omkring årsskiftet utkom en liten bok med ovanstående titel av redaktör J. A. Henricsson, Långö, utgörande några minnen från hans växlingsrika liv med särskild hänsyn till arbetet inom det socialdemokratiska partiet och dess press.

Redaktör H. är ju sedan många år bofast i vår provins och det är givet att hans ”memoarer” även i ganska stor utsträckning beröra förhållandena i våra orter, varför boken har ett speciellt intresse för blekingar och icke minst karlskronabor.

Även om man icke delar de politiska åsikter förf. företräder – och han sticker icke under stol med dem i sin bok – så skänker den en stunds intressant läsning. Den skulle varit omnämnd i dessa spalter för länge sedan men bättre sent än aldrig, heter det.

Skildringarna från socialismen kampår i Norrland och annorstädes där förf. haft sin verksamhet förlagd utgöra ett värdefullt bidrag till socialismens historia i Sverige och man kan icke misstaga sig på den ungdomliga entusiasm, den hänförelse och den brinnande tro på de ledande idéerna som utmärkte rörelsens pionjärer.

Redaktör Henricsson hörde icke till dem som sparade sig, det framgår med all önskvärd tydlighet i hans memoarer. Född i ”knallebygden” är han rikt begåvad med det folkets seghet och uthållighet, egenskaper som väl behövdes i den hårda och ojämna kamp arbetarerörelsens första förespråkare hade att kämpa.

Bokens första del upptages huvudsakligen av redogörelsen för hans norrländska verksamhet under ”kampåren” men av större intresse för oss äro hans skildringar från sitt verksamhetsfält i våra trakter.

Han ger sina intryck av Blekinge och blekingeförhållanden med välgörande uppriktighet, skildrar segrar och nederlag i partiets tjänst i raska och målande drag och kan därvid ofta säga sin egna ganska beska sanningar utan att dock ge avkall på den extrema rättrogenheten.

Långö, där redaktör Henricsson utfört ett lika storartat som högt skattat kommunalt organisationsarbete – f.ö. närmare belyst i vår bilaga för dagen – ägnas sitt särskilda kapitel och hans gamla tidning, Blekinge Folkblad, får naturligtvis också några sidor.

Framställningen kryddas här och där av en uppfriskande humor. ”Tid som flytt” är kort sagt en intressant bok, som vem som helst kan ha nöje av att läsa. Den kan rekvireras av författaren.

– dy

Vad stod det då i BLT:s bilaga om Långö denna majdag 1924? Det återkommer vi till!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.