En judehatares ansikte

Skrivit i Corren 16/10:

Medlemmarna i Norrköpings judiska församling lever i ständig rädsla för sin säkerhet, rapporterade Corren förra veckan. En tilltagande mörk stämning lägrar sig kring dem med ökande fientliga uttryck, hakkorsklotter och attentat. Såväl islamister som högerextremister ingår i hotbilden.

På högtiden Yom Kippur i september demonstrerade nazister utanför Norrköpings synagoga och i staden affischerades det med antisemitisk hatpropaganda. Polisen hade vid detta och flertalet andra tillfällen mest ryckt på axlarna åt de lokala judarnas prekära situation.

Församlingen håller av försiktighetsskäl en genomgående låg profil –tragiskt bara det – men tvingas ändå hyra in privata vakter för att ens kunna ha sammankomster. ”Om du inte själv har eller haft det här hotet riktat mot dig är det nog svårt att förstå hur det känns. Du är hela tiden på spänn”, berättade en församlingsmedlem i Corren (9/10).

Oerhört att det ska behöva vara svenska judars vardag. Liknande uppgifter är sannerligen heller inte ovanliga från andra städer i landet. Judehatets urgamla förbannelse är fortfarande en högst påtaglig och verksam realitet, vilket en rad studier under senare tid bekräftat.

Häromåret släppte EU:s byrå för mänskliga rättigheter en omfattande undersökning i ämnet. Över 16 000 tillfrågade judar i tolv av unionens medlemsländer – inklusive Sverige – vittnade om en växande europeisk antisemitism med hot och trakasserier, glåpord och vandalism. Nio av tio judar ansåg hatet på sociala medier som det värsta problemet, följt av utsattheten på offentliga platser (SR 10/12 2018).

I en annan EU-undersökning från förra sommaren uppgav unga judiska européer att de kände sig mer drabbade av antisemitistiska attityder idag än tidigare deras föräldrar (SR 5/7 2019). Att sociala medier blivit en kokande häxkittel för judehat råder ingen tvekan om. Enligt en färsk kartläggning från Totalförsvarets forskningsinstitut är vart fjärde inlägg som handlar om judar präglat av antisemitism (SR 6/10).

Det är inte blott ogenerat skyltande nazister och öppet militanta islamister som sprider giftet via sina tangenter. Det kan vara vem som helst av oss. Exempelvis en offentligt uppburen skolledare och integrationsdebattör, anlitad som oberoende expert av Moderaterna, gästskribent på GP:s ledarsida, medverkande i populära program som P1:s Sommar och SVT:s På Spåret.

DN kunde under torsdagen avslöja att den så hyllade ”Rektor Hamid” Zafar i åratal suttit vid skärmen och gömd bakom pseudonym vräkt ut hat mot judar och andra grupper på olika nätforum. Nu står han med den skenheliga masken avsliten och vrider sig ynkligt med befängda ursäkter för det oacceptabla. En simpel skrymtare. Vågar vi tänka på hur många andra det finns där ute?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.