Ensamma galningar?

Skrivit i Corren 29/10:

Cesar Sayoc, en 56-årig udda figur bosatt i en skåpbil, greps av amerikansk polis i fredags. Han misstänks för att ha legat bakom den rad brevbomber som förra veckan skickades till den judiske filantropen George Soros, till Hillary Clinton och Barack Obama, till journalister på TV-bolaget CNN och andra profilerade Trumpkritiker.

Cesar Sayoc kan synas som en typisk ensam galning, psykiskt störd och fanatisk i sitt högerextrema hat. Ungefär som Jared Lee Loughner. I januari 2011 dök han upp på ett politiskt möte i Tucson, Arizona och sköt ihjäl åtta människor. Men måltavlan för hans attack, den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords, överlevde mirakulöst trots att hon träffades i huvudet.

Loughner dömdes till livstids fängelse för dådet. Han agerade på eget bevåg, dock inte i ett vakuum. Strax innan hade den ultrakonservativa Tea Party-rörelsens företrädare Sarah Palin (republikansk vicepresidentkandidat 2008) publicerat en lista på tjugo demokratiska kongressledamöter vilka hon förklarade som särskild avskyvärda och därför måste ”oskadliggöras”.

Alla hade märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte. Palin uppmanade sina anhängare att ”ladda om och sikta”. En av de utpekade i skottlinjen var Gabrielle Giffords.

Palins avsikt var inte bokstavlig menad. Men att hennes militanta retorik och brutala bildspråk kan triggat virrpannan Loughner till handling går knappast att utesluta. Tvärtom.

Jämför med ett svenskt exempel, lasermannen John Ausonius som i början av 90-talet sköt prick på invandrare. En ensam galning?

Ja, fast inte heller han agerade frikopplad från samhället i övrigt. I riksdagen fanns ett parti som skyllde alla problem på flyktingar och muslimer: Ny Demokrati. ”Deras budskap gav mig en form av feedback”, sa Ausonius senare och hävdade att Ian & Bert gav honom legitimitet att höja geväret.

I lördags rusade 46-årige Robert Bowers in på en synagoga i Pittsburg, vrålade ”alla judar måste dö” och sköt ihjäl elva gudstjänstbesökare. Bowers tycks också som en uppenbar dåre. Men kan hans vidriga antisemitiska massaker betraktas som ett isolerat fenomen?

Tea Party-rörelsen bidrog till att lägga grunden för Donald Trump, hans kidnappning av det republikanska partiet och hans förstörelse av det politiska klimatet i USA. Trump har gjort presidentämbetet till ett nationellt centrum för grov demagogi, lögner, syndabockstänkande, konspirationsteorier och avhumaniserande utfall.

Den som systematiskt sår hat och illvilja i samhället bör inte förvånas om skörden blir därefter.

Annonser

Lämna en kommentar

Under USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.