Isolera Saudiarabien!

Skrivit i Corren 24/10:

För tre veckor sedan klev den landsflyktige saudiske journalisten Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och kom aldrig ut igen. Det mesta tyder på att han lurats i en fälla och brutalt mördats av en utsänd dödspatrull.

Den saudiska regimen, som Jamal Khashoggi kritiskt gisslade i bland annat amerikanska Washington Post, har efter hårt tryck tagit tillbaka den inledande lögnen om sin snövita oskuld i fallet. Nu heter det officiellt från Riyadh att Khashoggis död var resultatet av en beklaglig olyckshändelse.

Den bortförklaringen är inget som Turkiets president Erdogan köper. Han hävdar att det finns klara bevis för en noga planerad mordkomplott. ”Vår förväntning är att alla ansvariga, från högsta till lägsta nivå, ska bli ställda inför rätta och få det straff de förtjänar”, dundrande han inför sitt parlament under tisdagen.

Erdogan är förvisso ingen vän av det fria ordet. Han har själv fängslat turkiska journalister och författare på löpande band. Men Jamal Khashoggis öde har förfärat en hel värld. Att huset Saud inte ens backat för att mörda dissidenter på andra länders territorium blev för mycket även för en despot som Erdogan.

Dock inte – typiskt nog – för USA:s president Donald Trump, vars oförbätterliga reflexer är att värna relationerna med Saudiarabien i vått som torrt. Det handlar inte bara landets enorma oljereserver.

Dels utgör Saudiarabien en strategiskt viktig motvikt till Irans imperialistiska ambitioner i Mellanöstern, dels står feta amerikanska vapenkontrakt för många miljarder dollar på spel. Några sanktioner vill därför Trump inte veta av. Denna flathet är naturligvis en skam.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är av annat virke. Hon har fryst vapenförsäljningen till saudierna. Det borde också Sverige göra. Det hör inte till vanligheterna att denna ledarsida instämmer med Vänsterpartiet.

Men Jonas Sjöstedts förslag om att EU ska sätta Saudiarabien under ett samlat vapenembargo är helt rätt. Och det får gärna bli permanent så länge huset Sauds kriminella regim består.

Deras medeltida skurkstyre med spöstraff, offentliga halshuggningar och könsapartheid har gjort landet till en av de absolut värsta diktaturerna som fortfarande existerar. Därtill är regimen en ivrig exportör av den fundamentalistiska statsreligionen wahhabismen, som indoktrinerar till islamistiskt förtryck, våld och terror.

Mordet på Jamal Khashoggi måste vara droppen. Isolera detta vidriga tyranni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.