Långös borgmästare har ordet (7)

Några år efter det jag bosatt mig i Blekinge, restes i den vackra Hoglands park en stor gråsten, sådan man ser i trakterna här och där varest i en avlägsen forntid stått något slag, då sten ifråga utgör ett minne från detta, ligger någon eller några krigare begravna eller i övrigt hänt något, varom stenen har att tälja för kommande generationer. Vilket snille bland staden Karlskronas styresmän, som fått idén att här utan ringaste anledning resa en dylik sten, känner jag ej.

Emellertid började förståndigt folk reagera mot tilltaget och fordrade att stenen skulle bort igen. Då läto vederbörande i stället inhugga i stenen ett par vackra hembygdsverser, direktör Wall planterade slingerväxter kring densamma, vilka växte upp, slingrade sig kring stenen och på så sätt gåvo den en uppgift att fylla. Men om stenen inte syntes nämnvärt, så fanns den där i alla fall och ett stycke bakom densamma står en byst, som lär skola föreställa Karl XIII.

Detta vanprydande av stadens vackra park föranledde givetvis åtskilliga skriverier i platstidningarna och i Blekinge Folkblad, som jag då redigerade, gjorde jag mitt till för att få bort åtminstone stenen – sedan kunde man ju börja fundera på kungen, som man någon gång lär ha hittat på kronovarvet och rest i parken, utan att veta vem bysten skulle föreställa.

Emellertid erbjöd nu avlidne direktör Hellsten staden ett vackert konstverk, ”Vågens tjusning”, dock under förutsättning att konstverket ifråga skulle intaga den plats, där stenen nu står. Men då blev det oro i lägret bland sedlighetsnuckorna – Vågens tjusning är en naken kvinna och det skulle kantänka föda osedliga tankar hos de fromma vandrare, som ta sig motion i den vackra parken. Insändare för och emot stenen formligen haglade i pressen och man kunde vänta en katastrof i vilket ögonblick som hälst.

(…)

Tiden har flytt – vi skriva nu 1923 – och stenen står kvar. Direktör Lindvall i Nättraby, en gammal vän av konsten, har sedan striden stod om Vågens tjusning skänkt parken två konstverk, ”Ekot” och ”Grodan”, utan att det kunnat förmärkas tilltagande osedlighet. Båda dessa konstverk är ju, som bekant nakna kvinnor i olika ställningar.

Någon utsikt att få stenen utbytt mot Vågens tjusning finns numera ej, ty direktör Hellsten är död och för övrigt gav han någon tid före sin död mig ett halvt löfte om att få Vågens tjusning till Långö, där den skulle placeras i Mimerslunden. Herr Hellsten lovade att tänka på saken och om han ej avlidit, kanske vi haft Vågens tjusning på Långö.

Jag tror emellertid ännu på möjligheten att få bort stenen – sedan få karlskroniter sätta vad de vilja dit i stället. Jag förmodar dir. Hellstens efterlevande anhöriga, när de hör hur saken utvecklats, låta Långö få ”Vågens tjusning”.

Till  yttermera visso har jag skrivit detta för att vederbörande i Karlskrona må veta att, ehuru nu gammal, ligger mig fortfarande den världsberyktade stenen varmt om hjärtat och varje gång jag passerar densamma beundrar jag det snille, som kom på tanken att ”pryda” stadens vackra park med, för att begagna ett uttryck av dir. Hellsten, detta stenskrälle.

Nu sedan staden inköpt Norra Långö och Kålö, bör stenen kunna placeras där å lämplig plats på någon av nämnda öar, eller möjligen på den ”kinesiska muren”.

– J A Henricsson, Tid som flytt eller Några pänndrag ur minnet från socialismens första kampår, 1923.

Vågens tjusning av konstnären Per Hasselberg (1888) kom tyvärr aldrig att placeras i Mimerslunden på Långö. Skulpturen hamnade i parkområdet vid Herrgårdsvägen på Hästö. Däremot fick J A Henricsson sin vilja igenom – låt vara postumt – gällande bautastenen som 1909 restes i Hoglands park. 1945 beslutade drätselkammaren i Karlskrona att flytta ”stenskrället” till Wämöparken utanför centrum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.