Sieg Heil på Jom Kippur

Skrivit i Corren 14/9:

I somras rundade jag hörnet till Gyllentorget i centrala Linköping och promenerade rakt in bland flygbladsutdelande nazister. Scenen kändes bisarr, chockartad, overklig. Men där stod dom, Hitlers arvtagare, i solskenet med en fanborg och spred sin hetspropaganda till helgshoppande linköpingsbor mitt på blanka lördagen, under stillsamt överinseende av några poliser en bit därifrån.

Det var den 17 juni. Några veckor senare skulle samma nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) dyka upp på Almedalens politikervecka och anklaga regeringen för att vara folkmördare, kalla riksdagens partiledare för svenskfientliga rashatare, förneka Förintelsen, ha bokbord med nazilitteratur och bjuda på kaffe.

Som vore NMR bara en i raden av opinionsbildande aktörer som flockas på den svenska demokratins gotländska sommarfest. Jovisst. Även nazister omfattas av vår grundlagsskyddade yttrandefrihet. Klart att vi måste släppa fram dom.

Som i Falun där NMR fick marschera genom stan på årets första maj. Eller som snart i Göteborg den 30 september, det är ju både bokmässa och Jom Kippur, judarnas heligaste dag. Klart att nazisterna ska släppas fram. Klart att polisen ska anvisa dom en marschväg förbi den judiska församlingen också.

Naturligtvis är det lite trist med klampande nazikängor i det offentliga rummet, men alla har ju rätt att demonstrera och göra sin röst hörd. Demokrati är demokrati. Jovisst. Varför då inte även bjuda in nazisterna till skolorna?

Det har faktiskt hänt, våren 2010, då rektorn på Vilhelm Mobergsgymnasiet (!) i Emmaboda gav grönt ljus åt dåvarande Svenskarnas parti (tidigare Nationalsocialistisk front) att delta på en diskussionsdag som skola anordnade. Något säger väl oss att det trots allt var i orimligaste laget.

Men var det mindre groteskt än att som 2017 välkomna nazister till Almedalen och sanktionera deras stöveltramp utanför en synagoga i Göteborg?

”Vad vi nu ser är ytterligare led i en normaliseringsprocess. För bara tio eller 20 år sedan tror jag att tanken att nazister skulle tåga nära synagogan på Jom Kippur var absurd och omöjlig. Nu kommer händelse på händelse”, skriver Willy Silberstein, f d ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, i Aftonbladet (12/9).

Han vill inte ta ifrån nazisterna deras grundlagsfästa rättigheter. Däremot efterlyser han sunt förnuft. Uppenbarligen har det blivit en bristvara.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Nazism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.