Den korsfäste syndaren

Skrivit i Corren 8/8:

Troligen måste man vara en ouppkopplad ensling, boende i en fuktdrypande grotta långt ute till skogs, för att ha undgått ämnet på allas läppar och skärmar. Ni vet vad jag menar: skandalen med stort S som skakat Sverige de senaste dagarna.

Nej, inte den där om regeringens härdsmälta till krishantering av IT-läckan på Transportstyrelsen som äventyrat rikets säkerhet. Utan förstås avslöjandet om den förre så uppburne ex-finansministern Anders Borgs herostratiskt ryktbara fylleslag på ett skärgårdspartaj.

Medan promillehalten rusade i blodet flashade han sitt könsorgan, tog män i skrevet och krävde snoppmätning, vrålade ”slampa” och ”hora” till närvarande kvinnor. Vad säger detta om Anders Borgs karaktär bakom fasaden? In vino veritas… Grovheten i beteendet är lika anmärkningsvärd som oförsvarbar.

Efter att anonymiserade uppgifter börjat cirkulera i media om händelsen, trädde Borg fram på sitt öppna Facebook-konto. Han sade sig fått en ”blackout”, men hört att hans uppförande varit ”mycket olämpligt” och bad ångestfullt de inblandade om ursäkt.

Därmed var lavinen i rullning. Anders Borg hade gjort sig till en jagad fyllevärsting, fri att korsfästa för alla och envar på vartenda nätforum. I upphetsningen beslöt polisen till och med att upprätta en anmälan om brottsmisstanke mot honom.

Men vad vet vi egentligen? Inga hårda fakta finns hittills som bekräftar vad Borg skulle ha gjort sig skyldig till. Hur packad och odräglig var han? Sanningen får sökas hos dem som var på den aktuella festen i skärgården. Som alltså var en privat tillställning och Borg är förvisso en känd profil knuten till näringslivet, men han är inte politiker längre.

Detta är inget försök till att ärerädda eller urskulda honom, nix! Däremot kan möjligen en fundering vara på sin plats. Kunde inte Borgs eventuella synder i det här fallet förblivit en sak mellan honom och de direkt berörda?

Måste vi nödvändigtvis backa åter in i medeltiden där allt redovisades på torget, inga enskilda vrår fanns och den järnhårda offentliga kontrollens hot om social ostracism var ständigt överhängande? Räcker inte den privata skammen och egna ruelsen, som kan vara ett nog så smärtsamt straff?

”Ågren kommer närmre, bankar på min dörr / Ågren vägrar gå, hjärtat blör”, sjöng Cornelis Vreeswijk som efter flitigt umgänge med flaskan hade gedigna erfarenheter på området.

Anders Borg har redan fått betala ett kännbart pris: fläckad personlig heder och de tunga uppdragen i såväl Kinnevik som storbanken Citi är historia.

”Gå nu och synda inte mer”, sa Jesus till de moraliskt felande människor som kom till honom. Erbjudandet om nåd och barmhärtighet är ett centralt ideal i den kristet humanistiska kulturtradition som vårt land ändå bygger på. Vad erbjuds i de sociala mediernas tidevarv av digitala folkdomstolar?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.