Ur Kakaniens fatabur (11)

Diotima började med att förklara att parallellaktionen var ett rent av aldrig återkommande tillfälle att förverkliga vad man höll för det högsta och mest betydelsefulla. ”Vi måste förverkliga en stor idé och vi skall göra det! Vi har tillfället och får inte undandra oss uppgiften!”

”Har ni något bestämt i tankarna?”, frågade Ulrich naivt.

Nej, Diotima tänkte inte på något bestämt. Hur skulle hon ha kunnat göra det? Ingen som talar om det största och mest betydelsefulla i världen tror att detta verkligen existerar. Men vilken underbar egenskap här i världen svarar det emot? Allt går ju ut på att ena är större, betydelsefullare eller också skönare eller sorgligare än det andra, alltså på en rangordning och en komparativ – och nu skulle det till detta inte finnas någon höjdpunkt, någon superlativ?

Men söker man påpeka den saken för en person som just vill tala om det största och mest betydelsefulla, så grips han av misstro och menar sig ha att göra med en känslolös människa, fullständigt utan ideal. Så gick det för Diotima, och så hade Ulrich talat.

Diotima, som allmänt beundrades för sina själsegenskaper, fann Ulrichs invändning respektlös. Efter ett ögonblicks tvekan log hon och svarade: ”Det finns så mycket stort och gott som ännu inte har förverkligats, att valet inte kommer att bli lätt. Men vi ämnar tillsätta kommittéer med representanter ur alla befolkningslager som skall vara oss till hjälp. Eller tror ni inte, herr von -, att det innebär ett oerhört privilegium att vid ett sådant här tillfälle kunna uppmana en hel nation, ja, egentligen hela världen att mitt i sin materialistiska ävlan kunna vända tankarna till det andliga? Ni skall inte tror att vi strävar efter något patriotiskt i en länge sedan föråldrad mening.”

Ulrich undvek att gå in på ämnet och svarade med en skämtsam anmärkning.

– Robert Musil, Mannen utan egenskaper, 1930-1942.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Citat, Litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s