Begrav Bejerot bums!

Skrivit i Corren 15/3:

Psykiatern Nils Bejerots (1921-1988) första korståg var mot serietidningar, vilka han på 50-talet karaktäriserade som ett ”mentalhygieniskt och kulturellt samhällsproblem”. Stålmannen beskrevs exempelvis som ”ett av de vidrigaste magasinen med sin blandning av våld, brott, brutalitet, övermänniskodyrkan och kvasivetenskap”.

Därmed gav han ett tongivande bidrag till den långvarigt skeptiska, för att inte säga fördömande, synen på seriekulturen i Sverige. Barn och ungdomar fortsatte visserligen att konsumera serier ändå.

Men vi som växte upp på 70-talet kan vittna om hur det nästan ansågs lika farligt att läsa Fantomen och Agent X9 som att sniffa thinner eller köra moppe utan hjälm. Och Bejerot hade mage att tala om ”kvasivetenskap”…

Dock är han mest känd, eller snarare beryktad, för sitt andra stora och ännu mer inflytelserika korståg: mot narkotika. Dessa droger var och är förvisso ett reellt, allvarligt problem. Men Bejerot, som inte precis var lagd åt det nyanserade hållet, larmade undergångsartat om missbruket som en epidemi och krävde kompromisslösa hårda tag, fängelsestraff och nolltolerans för att skapa ett helt narkotikafritt samhälle.

Han kritiserades inledningsvis som extremistisk. Snart vände emellertid vindarna, den envetne Bejerot blev bönhörd av makthavarna.

Idag räknas han som ”den svenska narkotikapolitikens fader”. Fortfarande är uppslutningen kring hans idéer närmast kompakt inom riksdagspartierna – trots att Bejerots metoder att bekämpa narkotikan numera framstår lika charlatanmässiga som hans uppfattning om tecknade serier. Men med avsevärt värre konsekvenser, milt uttryckt.

Resultatet är en intellektuell, moralisk och framför allt mänsklig katastrof. EU:s narkotikabyrå har konstaterat att Sverige har näst högst dödlighet bland narkomaner i hela unionen och att de svenska dödsfallen tredubblats enbart under den senaste tioårsperioden.

FN har kritiserat Sveriges repressiva narkotikapolitik för att strida mot de mänskliga rättigheterna, eftersom missbrukare inte får vård på jämlika villkor och att vi hellre slår dem med batongen än erbjuder skadebegränsande insatser.

Internationellt har utvecklingen gått i motsatt riktning – till vad som faktiskt fungerar, grundat på seriös vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet. En rykande aktuell illustration på det är Norge, där regeringspartiet Høyre i helgen enhälligt beslutat att skrota sin gamla Bejerotpåverkade politik och anamma omvärldstrenden.

Det handlar inte om att legalisera knarket, utan att avkriminalisera missbrukarna och fokusera på hjälp, behandling och förebyggande åtgärder.

”Det är meningslöst att människor som har omfattande problem med droger – som varken har arbete, bostad eller en ordnad ekonomi – straffas med böter. Det är också meningslöst att ungdomar som befinner sig i en svår situation och grips med narkotika ska få en prick i brottsregistret och svårigheter med att skaffa jobb och en utbildning”, menar folkhälsoministern Bent Høie (SVT 13/3).

Hur länge måste det ta i Sverige innan även våra politiker vaknar upp till verkligheten och skickar Nils Bejerots vålnad på porten?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Socialpolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.