Solsken över Motala

Skrivit i Corren 16/12:Corren.

Om vi i Östergötland skulle söka oss en motsvarighet till Côte d’Azur, är det väl få som tvekar om platsen: Varamobaden. Fem kilometer av skön och solig sandstrand, de svenska insjöarnas egen franska riviera vid Vättern. Det är minsann inte så pjåkigt.

Vattnets betydelse för Motala är odiskutabelt. När den djärve visionären Baltzar von Platen fick kung Gustaf IV Adolfs godkännande för bygget av Sveriges blåa band, Göta kanal, ansågs det lämpligast att tillverka slussportarna här. Det blev starten för Motala verkstad. Och därmed för själva Motala som ort.

Baltzar von Platen ritade som bekant personligen stadsplanen, och denna i form av en vacker solfjäder. Från att ha etablerats på kartan som ett nav för kommunikation och industri, tycks nu ett nytt stort och spännande kapitel vänta i stadens utveckling.

Återigen är det Motalas attraktiva läge vid vattnet som lockar hugade investerare. I onsdags kom beskedet att danska koncernen Lalandia planerar en omfattande semesteranläggning – den första utanför hemlandet – i närheten av Varamobaden. En avsiktsförklaring med kommunen är signerad och klar.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men går allt i lås siktar Lalandia på att deras anläggning ska dra till sig över en halv miljon besökare varje år och skapa 500 nya arbetstillfällen.

Vad det kan innebära är Joakim Ljungkvist, vd för Tillväxt Motala AB, inte sen att påpeka: ”Ett Lalandia i Motala skulle rita om hela Sveriges turistkarta, med tre starka besöksmål i vår region genom Lalandia, Kolmården och Astrid Lindgrens värld. Lägg därtill internationellt kända varumärken som Vätternrundan, Göta Kanal och Varamobaden så inser man hur mycket det skulle betyda för vår region”.

Ja, onekligen. Men plussa gärna på med naturpärlan Omberg och det underbara Vadstena – Vätterns Marstrand – samt Linköping som tuffar på fint med ambitionen att bli landets tredje största evenemangsstad, och Norrköping med dess vitala, sprakande kulturliv.

Östergötland har lugnt uttryckt en rejäl potential inom besöks- och turistnäringen. Vilket glädjande nog Lalandia har upptäckt, annars skulle ju koncernen inte kasta blickarna på Motala och våra östgötska trakter.

Snacka om ett kvalitetskvitto som heter duga. Våra bästa dagar är fortfarande framför oss. Välkommen hit, världen!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.