Linköping Space City

Ariane-5

Skrivit i Corren 6/5:Corren.

Det är 30 år sedan Sverige fick sin första satellit i rymden. Den 2 februari 1986 sköts Viking upp med en Ariane 1-raket från Kourou i Franska Guyana. Uppdraget var att utforska processerna i jordens magnetosfär som skapar norrskenet, detta himlavalvets spektakulära skådespel som alltid trollbundit mänskligheten.

Viking var i drift under drygt ett år, projektet blev en stor framgång. Ingenjörsnationen Sverige visade på allvar att vi hade förmågan till den spjutspetsteknologi som rymdens erövring kräver. Var tillverkades Viking? I Linköping, förstås.

Satelliten konstruerades av Saab Space, numera heter företaget Ruag Space. Bolaget är världsledande på att utveckla och sätta samman separationssystem till satellituppskjutningar. Bland annat används tekniken i den senaste versionen av Ariane (nr 5) som idag dominerar den kommersiella marknaden.

Och här snackar vi sannerligen en tillväxtbransch. Inga tecken tyder på avmattning i den ständigt ökande efterfrågan på att få upp rymdbaserade kommunikationsplattformar för TV, mobiltelefoni, navigation och så vidare. Djärvare projekt av annat slag väntar runt hörnet.

Enskilda entreprenörer och riskkapitalister investerar för att öppna rymden inte bara för reguljär turism, utan även för kommersiell gruvdrift på månen och i asteroidbältet. Det låter som science fiction, men kan vara verklighet snabbare än vi tror. En av dessa privata rymdpionjärer är Elon Musk, mannen bakom elbilen Tesla, ni vet.

Utanför Los Angeles tillverkar hans företag Space X raketer som gjort uppskjutningar av satelliter och annan nyttolast mycket billigare. En av leverantörerna till Space X är Ruag. Visst är det häftigt? Linköpings fina traditioner på flygets område har nått en ny topp, måste man säga.

Och varför hymla med det? Ingen som i fortsättningen passerar stan ska kunna undgå vilken spännande verksamhet som sker i dessa trakter. Den 12 maj blir det pampig invigning av en tio meter hög Ariane 5-modell som precis rests vid riksväg 35. Snyggt tänkt marknadsföringsidé, som konkret synliggör att vår kommun tagit konkurrenskraftig plats på rymdkartan och fortsätter att ligga i teknisk framkant.

”Jag, är inte rädd att flyga / Jag, för ovanför molnen står himlen på glänt”, sjunger Ted Gärdestad i låten Satellit. Det är Linköping det!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Linköping, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s