Polis behövs på plats

Hjälpsam polis.

Skrivit i Corren 26/4:Corren.

Det kokar i Vadstena. På kort tid har flera inbrott skett, vilket fått invånarna att ilska till. Var är polisen?

Tyvärr är det ingen ovanlig fråga i mindre kommuner där ordningsmaktens närvaro är skral. Förtroendet för det offentliga systemets mest grundläggande uppgift – att skydda människors liv och egendom – börjar erodera. Oro och frustration sprider sig.

Steget till bildande av medborgargarden är definitivt inte att rekommendera av många anledningar. Men är begripligt, givet den utsatta situation människor upplever när våldsmonopolets väktare brister i förmåga.

I Vadstena har invånare tagit saken i egna händer genom privata spaningar efter misstänkta brottslingar. Denna utveckling mot ett slags vilda västernsamhälle på landsorten och i glesbygden är en varningssignal att ta på djupaste allvar.

Motalapolisen menar själva att man inte nonchalerar Vadstena. ”Det är vår intention att komma när någon har blivit drabbad”, hävdas från ansvarigt håll (Corren 25/4). Fast den ”intentionen” anses uppenbarligen som en klen försäkring av Motalaborna. Och generellt sett finns vetenskapligt stöd för den uppfattningen.

Linköpingsforskaren och polismannen Stefan Holgersson, vars doktorshandling var en riksomfattande studie av polisens ofta chockerande dåliga arbetsprestationer och låga yrkesmotivation, konstaterade förra året:

”Vi kommer längre bort istället för närmare medborgaren. Rent historiskt har vi aldrig varit längre ifrån den svenska befolkningen än vad vi är idag… Det går inte att komma som en tillfällig gäst till ett ställe varje gång” (Corren 19/1 2015).

Mycket pekar på att förstatligandet av hela polisväsendet 1965 var ett avgörande missgrepp. Dysfunktionaliteten i organisationen har sedan dess varit lika omvittnad som kronisk. Regering och riksdag famlar. Rader av reformförsök, resurstillskott och satsningar på fler poliser har slagit slint.

Vore det inte hög tid att åtminstone delvis återkommunalisera polisen? Det skulle garantera en ordningsmakt på plats med genuin lokalkännedom och som kan utöva ett effektivare brottsförebyggande arbete i samspel mellan olika aktörer i närmiljön.

Ansvarsutkrävandet hade blivit väsentligt tydligare och falla direkt på kommunpolitikerna. I Vadstena skulle de sannolikt aldrig bli omvalda om polisen skött sig som idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.