Mirakeldagarna i Göteborg

Davis Cup 1984

Jag knallar in i klubbentrén på TSK Malmen, ett stenkast från Stockholms stadion på Östermalm, för att slå några motionsbollar. Och upptäcker affischen ovan. Vilken nostalgirush! Minns ni?

USA:s lagkapten Arthur Ashe har mönstrat planetens bästa tennisgäng. John McEnroe är världsetta, Jimmy Connors världstvåa och tourens vassaste dubbelpar är odiskutabelt John McEnroe och Peter Fleming.

På pappret är det inget snack. Upplaga nummer 73 av den vita sportens prestigetunga nationstävling är så gott som intecknad av amerikanerna. Men till finalen strax före jul i Scandinavium har vår förbundskapten Hasse Olsson listigt fyllt inomhusarenan med rött grus.

Det långsamma underlaget gillar jänkarna av tradition inte. När McEnroe ställs inför fullbordat faktum anklagar han upprört Sverige för feghet. Hans humör blir definitivt inte bättre av förstasingeln mot Henrik Sundström, som otippat vinner med 13- 11, 6- 4, 6- 3!

Connors 1984Därefter fullkomligt krossas Jimmy Connors av Mats Wilander. Det hjälper inte att Connors försöker avvärja nederlaget genom att ropa ”jävla bög” åt domaren. Setsiffrorna i svensk favör blir  6- 1, 6- 3, 6- 3. 

Andra dagen är kritisk för Arthur Ashe. Hans formidabla dubbelpar är piskade att vinna denna match, annars är ju USA ute ur leken. Men på andra sidan nät står Stefan Edberg tillsammans med klippan Anders Järryd och den dåliga stämningen i det amerikanska tennislägret har tydligt påverkat Peter Fleming.

Han spelar darrigt och nervöst, förlorar till och med matchbollen på ett dubbelfel!  Ytterligare en blågul triumf är i hamn: 7-5, 5-7, 6-2, 7-5. 

Sverige leder nu med ointagliga 3-0, resten är bara en formalitet. Sista dagens tredjesingel blir en liten revansch för McEnroe som slår Wilander med 6-3, 5-7, 6-3. Men till den avslutande, och lika meningslösa, fjärdesingeln får Arthur Ashe kalla in reserven Jimmy Arias (som högst rankad 6:a på touren 1983). Connors har nämligen surmulet redan packat väskan och schappat hem till USA! 

Det faller på Henke Sundström att ta hand om Arias, vilket han gör med den äran. Setsiffrorna blir 3-6, 8-6, 6-3 och totalresultatet putsas till 4-1, en rent förnedrande affär för USA. Vem hade vågat hoppats på en sådan utgång? 

Finalen i Göteborg är ett av de största ögonblicken i svensk DC-historia. Sverige debuterade i turneringen 1925, dock skulle det dröja ett halvt sekel innan vi lyckades erövra segerpokalen. Då, 1975, var det Lennart Bergelins legendariska gäng med Björn Borg, Bragd-Birger Andersson, Ove Bengtson och Rolf Norberg som svarade för bedriften. 

Nio år efter finaltriumfen mot Tjeckoslovakien i Stockholms Kungliga tennishall gjorde Hasse Olssons grabbar det igen och på västkustmark, trots att oddsen mot USA var betydligt tuffare. Sverige har sedan dess  vunnit Davis Cup vid ytterligare fem tillfällen, senast 1998 mot Italien på grus i Milano.

Något som liknar miraklet i Göteborg 1984 lär vi bara få drömma om att återuppleva. Särskilt som tillståndet för svensk tennis numera är tragiskt under isen. Eller ska man säga under gruset?

Davis Cup 1984

Tennishjältarna 1984. Hasse Olsson, Henrik Sundström, Mats Wilander, Anders Järryd och Stefan Edberg.

Advertisements

Lämna en kommentar

Filed under Tennis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s