Värstingar ska veta hut

Skrivit i Corren 24/6:Corren.

Tvivlar du på EU? Ja, det finns många skäl att vara kritisk. Denna ledarsida har exempelvis gisslat unionens överbyråkratisering, bristen på marknadsreformer, Brysselapparatens maktfullkomliga tjänstemannaelit.

Men! Som ett balanserande korrektiv. Besök slagfältet i Verdun, Omaha Beach i Normandie, förintelselägret Auschwitz, Checkpoint Charlie i Berlin.

Mot bakgrund av vad som utspelats på vår kontinent sedan urkatastrofen 1914, framstår det europeiska integrationsprojektet som en saga. Idén om frihetens, demokratins, de mänskliga rättigheternas och den öppna marknadens Europa är tveklöst värd att värna.

Det minsta man kan begära är att EU själv visar det. Tyvärr finns där mycket övrigt att önska. Låter EU bli att kraftfullt reagera mot vissa medlemsländers värstingbeteenden vittrar de fundament varpå hela projektet vilar.

I efterhand framstår det som ett stort misstag att släppa in Rumänien i unionen 2007. Landet bryter på ett chockerande sätt mot EU:s grundläggande regelverk genom att notoriskt diskriminera sin minoritet av romer, vilka istället desperat tvingas tigga för brödfödan i Europas gathörn.

Samma år tilläts sorglöst Bulgarien att bli medlem. Det är ett land som bäst kan beskrivas som en enda härva av korruption, nepotism och politiskt förfall.

Ungern (medlem 2004) styrs av en trångsynt nationalistisk regim som ogenerat visar repressiva tendenser, hånar liberal demokrati, hyllar Putins Ryssland som förebild och tycks förakta det mesta som EU står för.

Hur kan detta fortgå och hur länge? Dessa värstingar bör på ren svenska läras att veta hut i ord som inte kan missförstås. Att år efter år vägra lyda gemenskapens viktigaste regler måste bestraffas. Det kan innebära förlorad rösträtt i EU:s institutioner, stopp för vidare bidragsflöden och i sista hand – om inte bot och bättring sker – uteslutning.

Samma sak gäller Greklands deltagande i eurozonen (som landet fräckt bluffade sig in i – samtidigt som övriga EU vände bort blicken).

Totalt 240 miljarder euro i stödpengar till en bankruttmässig stat utan reformvilja, regerad av en lika populistisk som verklighetsfrånvänd premiärminister på vänsterkanten som är en livs levande personifiering av Margaret Thatchers konstaterande: ”Socialist governments traditionally do make a financial mess. They always run out of other people’s money”…

Nej, det räcker nu!

Koppla bort Grekland från euron, läs lusen av syndarna i Östeuropa och demonstrera att EU tar sig själv på allvar. Annars riskerar vi en moralisk röta som angriper kärnan i unionens legitimitet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under EU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.