Det största äventyret

Rymddröm.

Skrivit i Corren 16/6:Corren.

Ett tips till alla sommarlovslediga elever och deras föräldrar: passa på att besöka vandringsutställningen Nasa – A Human Adventure som just nu visas i Norrköping. Till stor del kretsar den kring Nasas spektakulära månfärder under Apolloprogrammets dagar och är definitivt en upplevelse utöver det vanliga.

Rymdfeberns 60-tal drevs fram av kalla krigets rivalitet mellan USA och Sovjetunionen, men var också en manifestation av människans uråldriga, aldrig falnande dröm att upptäcka vad som finns bortom den kollektiva vagga vi kallar jorden. Fascinationen vid stjärnorna är lika gammal som människosläktet och hungern efter mera kunskap lär knappast någonsin stillas.

Rymden är vårt största äventyr som öppnar svindlande perspektiv och enorma, oanade möjligheter. Det var många år sedan den hittills sista astronauten lämnade månytan (Eugen Cernan på Apollo 17 i december 1972). Den fortsatta utvecklingen har inte varit mindre spännande för det.

Ta bara rymdteleskopet Hubble som förmedlat fantastiska vyer. Eller alla obemannade farkoster som utforskat och kartlagt planeten Mars. I juli kommer vi att få den första närmare kontakten med Pluto i solsystemets yttre regioner när Nasas sond New Horizons flyger förbi. Den europeiska rymdorganisationen ESA:s bedrift att jaga ikapp och premiärlanda på en komet är också enastående.

Det finns massor av rafflande projekt för den som är sugen på att delta i rymdforskningen. Samtidigt håller rymden på att bli allt kommersiellt intressantare för privata entreprenörer och riskkapitalister.

Rymdindustrin är redan en växande tillväxtbransch. Linköping är med i matchen genom Ruag Space AB, ett företag som levererar världsledande separationssystem till satellituppskjutningar.

Den som är ung idag har chanser som inga tidigare generationer haft att flytta gränserna framåt, uppåt och utåt. Vet svenska skolelever vad de går miste om, när de tenderar att vända sig bort från naturvetenskap, matematik och teknik?

I takt med att motivationen bleknat och studieresultaten fallit, riskerar Sveriges starka tradition inom dessa ämnesområden att urholkas på ett mycket oroande sätt. Men om vi försöker få fler att känna lockelsen av att sikta mot stjärnorna kan måhända situationen ändras.

Så varför inte göra en horisontutvidgande rymdtripp till Norrköping? Nasa-utställningen pågår till 31 augusti.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Norrköping, Rymden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s