Ayn Rand om diktaturer

Ayn RandDiktaturstater är fredlösa. Alla fria nationer hade rätt att invadera Nazityskland och har idag rätt att invadera Sovjetunionen, Kuba eller varje annat slavläger. Om en fri nation väljer att göra det eller inte, handlar det om det egna landets intressen, inte om att respektera ett gäng slavdrivares obefintliga ”rättigheter”.

En fri nation är inte förpliktigad att självuppoffrande befria andra nationer, men en fri nation har rätten att göra det om och när den så vill.

Men den rätten är förknippad med villkor. På samma sätt som brottsbekämpning inte ger polisen rätt att använda kriminella handlingar, har en nation som invaderar en diktatur för att störta den inte rätt att upprätthålla någon ny form av totalitärt samhälle i det besegrade landet.

Ett totalitärt samhälle har inga nationella rättigheter, men de individuella medborgarnas rättigheter gäller, och segraren har inte rätt att kränka dem. Därför kan invasion av en diktatur moraliskt försvaras bara om och när segraren inför ett fritt samhällssystem, det vill säga ett system som baseras på individuella rättigheter…

Det finns fyra utmärkande drag som ofelbart kännetecknar en diktatur: enpartisystem, nationalisering eller expropriering av privat egendom, samt censur. Ett land där dessa vidrigheter förekommer har förverkat all moralisk rätt, varje anspråk på nationella rättigheter eller nationell suveränitet, och blir rättslöst.

– Ayn Rand, ur Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla (sidan 106, 107), Timbro 2013.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Citat, Filosofi, Ideologi, Liberalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s