Ayn Rand om staten

Ayn Rand

Staten är det potentiellt farligaste hotet mot människans rättigheter: den har legalt monopol att utöva våld mot lagligen avväpnade offer. När den inte begränsas och inskränks av individuella rättigheter, är staten människans dödligaste fiende. Det var inte som skydd mot det privatpersoner ägnar sig åt, utan till skydd mot vad staten gör, som Bill of Rights skrevs…

Om fysiskt tvång ska uteslutas från samhällets alla relationer, behöver människan en institution som har till uppgift att skydda deras rättigheter utifrån en objektiv uppsättning regler. Detta är vad en stat – en legitim stat – bör ägna sig åt. Denna statens grundläggande uppgift är anledningen till att människor alls behöver en stat och det enda som rättfärdigar den moraliskt…

Den grundläggande skillnaden mellan vad människor privat ägnar sig åt och vad staten ägnar sig åt – en skillnad som man numera försöker förbigå med tystnad eller okunskap – ligger i att staten har lagligt monopol på att bruka fysiskt våld.

Ett sådant monopol är nödvändigt eftersom staten är den enda aktör som har till uppgift att inskränka och bekämpa användandet av fysiskt våld; och av exakt denna anledning måste statens görande och låtanden var strikt definierade, avgränsade och kringskurna, inga nyckfulla infall får styra dess handlande.

Staten bör fungera som en opersonlig robot, med lagarna som enda styrmedel. Om ett samhälle ska kunna vara fritt, måste dess statsmakt vara strikt kontrollerad.

– Ayn Rand, ur Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla (sidan 100, 111), Timbro 2013.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Citat, Filosofi, Ideologi, Liberalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s