Ayn Rand om plikt

Ayn RandBetydelsen av termen ”plikt” är: moralisk nödvändighet att utföra vissa handlingar utan annan anledning än lydnad under någon högre auktoritet, utan hänsyn till något personligt mål eller motiv, någon önskan eller något intresse.

Det är uppenbart att antibegreppet är resultatet av mysticism, inte en abstraktion härledd ur verkligheten. I en mystisk etisk teori står ”plikt” för uppfattningen att människor måste lyda befallningar från en övernaturlig auktoritet.

Även om antibegreppet har sekulariserats och det är världsliga väsen som föräldrar, nationen, staten, mänskligheten etc, som numera tillskrivs den auktoritet som förr tillskrevs Guds vilja, så vilar plikternas påstådda överhöghet fortfarande inte på någonting annat än ett mystiskt påbud.

Vem i helvete har rätt att kräva den typen av underkastelse och lydnad? Detta är den enda korrekta formuleringen av den sådan fråga (och den enda korrekta adressen) för ingen och ingenting kan ha sen sådan rätt eller ett sådant anspråk på jorden.

– Ayn Rand, ur Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla (sidan 85-86), Timbro 2013.

Lämna en kommentar

Filed under Citat, Filosofi, Ideologi, Liberalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s