När Sillstrypar’n vann

Skrivit i Corren 14/3:Corren.

För nästan exakt 40 år sedan, den 17-22 mars 1975, slog den progressiva musikrörelsen till med en alternativ melodifestival i Stockholm.

Proggarna protesterade mot statstelevisionens arrangemang av EM-finalen som samtidigt gick av stapeln i huvudstaden, mot bakgrund av att ABBA året innan vunnit hela rasket i Brighton. Nu var det dags för Eurovision Song Contest att möta sitt Waterloo.

På den alternativa musikfesten framträdde bland andra Ulf Dageby från Nationalteatern i skepnad av Sillstrypar’n som sjöng ”Doing the omoralisk schlagerfestival”.

Låten var en bitande satir med rader som att ABBA var ”lika döda som sillkonserver” och deras manager Stikkan Andersson kallades ett ”cyniskt svin”. Faktiskt tog SVT intryck.

1976 blev det ingen Mello i public service, Sverige avstod från deltagande. Men det var en kortlivad triumf, som inte ens Sillstrypar´n själv verkar beklaga.

En gång frågade jag nämligen Ulf Dageby vad han tyckte om Mello idag. Istället för den skur av indignerad kritik jag förväntade mig från den gamle proggikonen, blev svaret: ”Alltså. Jag har alltid sett på Melodifestivalen”. Ridå.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Musik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.