När elden är lös

Skrivit i Corren 6/7:Corren.

I går lyfte två Black Hawk-helikoptrar från Malmen för att hjälpa till i kampen. Samtidigt förbereder sig Universitetssjukhuset i Linköping för att ta emot fler skadade svenskar.

Situationen har påfallande likheter med något som vi har varit förskonat från i två hundra år. Det för oss nutidsmänniskor i välfärdsstaten Sverige otänkbara. Det som bara händer andra, i främmande länder. Krig. Vilket det lyckligtvis inte är.

Däremot något annat som vi också mest är vana att läsa om tidningarna och eller betrakta i TV-rutans sken. Hur naturkatastrofer utomlands plötsligt förvandlar tillvaron till ett inferno, skoningslöst ödelägger kulturlandskap, tvingar människor att desperat fly från sina hotade eller förstörda hem.

Nu händer det här. Skogsbranden i västmanländska Sala kommun kallas den värsta som drabbat Sverige i modern tid. På räddningstjänstens brandskala mellan lägsta nivån 1 och den högsta 5, klassas rådande läge i området som 5E. Bokstaven efter siffran står för extrem.

Det kan alltså inte bli allvarligare. Sedan i torsdags har elden härjat fritt och är ännu inte under kontroll. Trots att räddningstjänsten fått bistånd av det svenska försvaret är uppenbarligen våra egna resurser otillräckliga. Sverige har därför vädjat till EU om assistans.

Eldsläckningsplan från Italien sades vara på väg. Men fastnade visst i Polen på grund av dåligt väder. Må flygplanen som Frankrike utlovat ha bättre lycka.

Medan elden i går rasade vidare på sitt femte dygn och slukade ständigt nya kvadratmeter mark, satt enhetschefen Jan Wirsén från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i SVT och försäkrade att Sverige har ”en bra beredskap för att hantera olyckor och kriser”. Verkligheten indikerar dock något annat.

I Expressen säger journalisten Lotta Gröning, som är bosatt i de utsatta trakterna: ”Det finns ingen som vet någonting. Ringer man till krisnumret så säger de att det brinner och det visste jag också. Norbergs kommun visste inget heller, hemsidan pajade direkt”.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Dalarna och Mälardalen är skoningslöst kritiska. En snabb insats i ett tidigt skede hade kunnat förhindra katastrofen, menar de bägge LRF-distrikten och anklagar räddningstjänsten för feghet, okunskap och inkompetens: ”Sverige har inte kapacitet och beredskap att klara en sådan här skogsbrand. Så kan det inte få fortsätta. Det är skandal”.

På plats flockas politiker för att inspektera tragedin, uttrycka medkänsla och – om man ska vara cynisk – visa flaggan i media. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) är där, liksom försvarsminister Karin Enström (M) och även S-ledaren Stefan Löfven har aviserat sin snara ankomst.

Också Miljöpartiet meddelar att deras ekonomisk-politiske talesman Per Bolund ämnar dyka upp. Nå, det är självfallet utmärkt att politikerna skaffar sig handfast information och erfarenhet direkt vid frontlinjen. Hoppas de tar ordentligt intryck.

Statens grundläggande uppgift är att värna sina invånares säkerhet. Då måste det finnas en effektivt fungerande beredskap mot olika typer av hot. Som risken för naturkatastrofer. Eller väpnade konflikter. Tycker ni att makthavarna i regering och riksdag verkar axla detta sitt viktigaste ansvar på ett fullgott sätt? Om inte, kom ihåg att du och jag har valt dem.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Försvar, Natur, Politisk kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.