Judehat i repris

Corren.Skrivit i Corren 10/12:

Minnesåret för Raoul Wallenberg går mot sitt slut, men hans gärning förblir brännande aktuell. I Ungern, där Wallenberg räddade mängder av judar undan inhemska pilkorsare och tyska SS, flammar åter antisemitismen.

De gamla pilkorsarna har fått en arvtagare i Jobbik, som i senaste valet blev Ungerns tredje största parti. Hat mot judar och romer är deras paradgren. Nyligen krävde partiet att regeringen skulle registrera Ungerns judar, då de utgjorde en ”nationell säkerhetsrisk”.

Men det var droppen. Förra helgen samlades tiotusentals ungrare i Budapest för att visa sin avsky mot Jobbik. Det styrande högerpartiet och den socialistiska oppositionen höll gemensamt i manifestationen, en i sig kraftfull uppvisning i solidaritet med Ungerns utsatta judiska minoritet.

Tyvärr frodas även antisemitismen i Raoul Wallenbergs hemland. Malmö har nått internationell ryktbarhet som en stad där judar lever under ständiga hot. Samma helg som manifestationen i Ungern ägde rum, polisanmälde två kvinnor i stadsdelen Rosengård att de under lång tid utsatts för upprepade antisemitistiska hatbrott. Hakkors har målats på deras ytterdörrar, glåpord som ”judesvin” är vardagsmat.

”Antisemitismen har eskalerat här år efter år”, säger en av kvinnorna. Minns de svenska riksdagspartierna egentligen vad Wallenberg stod för? Då borde Reinfeldt och Löfven resa gemensamt till Malmö, tycker jag.

Lämna en kommentar

Under Antisemitism, Europa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.