Saknas: kultur!

Min senaste krönika i Sydöstran, publicerad idag:

Snart ska fullmäktige i Karlskrona klubba en vision för hur kommunen ska vara år 2030. Som medborgare bör man hålla sig djupt skeptisk till dylika övningar. De enda som blir riktigt glada av kommunala visionsprojekt är vanligen konsulterna som hyrs in för att göra jobbet åt politikerna och tjänstemännen. Dessa konsulter kan räkna hem ett fett arvode på skattebetalarnas bekostnad. Och skattebetalarna får i utbyte en hög snömos av käcka självklarheter och fromma besvärjelser; allt snabbt bortglömt och saknat av ingen.

Men grundidén med en framtidsvision är förstås inte dum. Givet att det utmynnar i mål som är konkreta, genomförbara och bär drag av djärvhet som kan bli ett inspirerande språng för tanken. Låt mig försöka lämna ett sådant bidrag.

Karlskrona är en bedövande vacker stad. Problemet är att den också känns ganska tom. Det är som man vandrar runt bland fina kulisser på öar långt bortom allfartsvägarna. Östersjöns mötesplats? Knappast. Hit besvärar sig egentligen få utan att ha en uttrycklig, klart definierad anledning.

Vad jag längtar efter som kan skänka kommunen attraktivitet, puls och innehåll är kultur. Det är kulturen som ger en stad blod och näring; gör den omtalad, intressant och lockande. Karlskronas mediokra kulturutbud är vår stora akilleshäl. Vi tappar i spänstighet och utvecklingskraft. Luften blir syrefattigare, klimatet tristare, horisonterna snävare.

Själv skulle jag gärna se att vi satsar på bygget av en riktig konsthall, specialiserad på spännande nya konstnärskap, från när och fjärran, som ligger vid gränsen till genombrott. Ungefär som konstmuseet i Borås länge fungerat.Där har kommunen medvetet fokuserat på en ofta radikal samtidskonst som ett sätt att omvandla en tämligen trist och insulär industristad till ett av Sveriges idag mest vitala ställen för kulturella möten.

Tro inte dem som vill avfärda smal, kvalificerad konst som elitistisk. Det är en totalt felaktig uppfattning. Det värsta man kan göra är att underskatta publiken. Utställningarna ska alltid presentera det bästa och vassaste. Men samtidigt med stora mått av tillgänglighet och regional stolthet i arbetet. Upplever folk att konsthallen är allas angelägenhet kommer också besökarna. Och genom att utmana människors sinnen kan man förändra en kommuns hela mentala landskap.

Borås är ett utmärkt exempel på det. Vilket också Karlskrona kan bli.

8 tankar på “Saknas: kultur!

  1. Tack för vettiga ord! En stad 60000 innevånare och en enda liten bokhandel, en liten kommunal konsthall utan dagsljus, ett enda minimalt konstgalleri, en evighetsdiskussion om nytt stadsbibliotek, en underdimensionerad kulturskola… Man kan inte bara leva på fina vyer över havet! Katarina

  2. För att få hit en del kulturarbetare/konstnärer, så behövs ett mänskligare klimat gentemot kultur. Ett sätt är att försöka locka hit konstnärer, visa dess uppskattning. allt detta är gratis. Angående konsthall javisst men då måste det till något mer, det räcker inte bara med yttre attribut.
    Vi måste ha företrädare som vill att Blekingsk kultur konst och dylikt skall få finnas, alltså att vi som lägger ner ett jättejobb har möjlighet att få verka här.

    • Sant, Bengt! Vad gör ledamöterna i kulturnämnden? Finns den nämnden överhuvudtaget mer än som bara ett bord att ha arvoderade sammanträden kring? Dessutom måste åtminstone några eller någon av Karlskronas veritabala folksamling av kommunalråd ha ett seriöst och drivande kulturintresse för att det ska hända något.

  3. tror det i stort handlar om hur vi arvorderar kulturarbetare, den sammanslagna inköpsbudgeten för bildkonst för länets kommuner är på samma nivå som det kostar att ha en anställd kommunadministratör. det illustrerar kanske hur oviktig konsten är i dagligt tänkande;)

  4. lite så är det att kultur/bildkonst inte får kosta. den gemensamma budgeten för konstinköp i länet motsvarar vad det kostar att ha en kommunanställd i skola eller adminsistration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.