Tolgfors avgår, hyckleriet kvarstår?

Tomhylsan visade sig dölja en saudisk missil och är nu avfyrad ut i kylan. Att Sten Tolgfors (M) idag lämnat försvarsministerposten efter avslöjandet om den saudisk-svenska vapenskandalen är förstås utmärkt, logiskt och riktigt. Ändå känns det som något av ett bondeoffer från regeringens sida.

Huvudproblemet är det kosmetiska regelverket kring svensk vapenexport. På pappret rigoröst, i verkligen knappt värt bläcket man skrivit det med. Hyckleriet har pågått i decennier, både borgerliga och socialdemokratiska regeringar är lika insyltade i denna demoraliserande lögnens teater.

Egentligen borde det vara enkelt. Sverige ska inte beväpna tyrannier. Punkt. Om vapenindustrin – denna djupt korrumperande bransch – kräver något annat för att kunna överleva, nå, då förtjänar den inte att överleva. Att sälja militär utrustning till blodsbesudlade diktaturer är långt bortom en demokratisk nations värdighet och svär mot de frihetens och humanismens ideal vi annars är så måna om att hylla.

På 80-talet hade Sverige en utrikesminister som hette Sten Andersson (S). Under hans tid briserade en annan vapenskandal, mutkolvshistorien om Boforskanonerna till Indien. Vid ett förstamajtal 1987 lovade han att den svenska vapenbyken skulle tvättas ordentligt och offentligt. Bevingade ord. Men smutsen bestod.

Vi får väl hoppas att den saudiska byken åtminstone tvättas ren, dock finns det skäl att tvivla. Det vapenindustriella komplexet med sina allierade på bägge sidor blockgränsen är en mäktigt motståndare och hyckleriet kring exporten tycks vara sällsamt skottsäker.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Försvar, Moderaterna, Näringsliv, Socialdemokraterna, Tyranni, Utrikespolitik

2 responses to “Tolgfors avgår, hyckleriet kvarstår?

 1. LS

  Det svenska hyckleriet är besvärande.
  Vår självbild och offentliga politiska hållning är att värna humanism, stödja befrielsekamp och vara öppet kritiska mot de krafter som vi uppfattar representera förtryck. Och så säljer vi vapen till en muslimsk diktatur!
  Till saken hör att Sverige saknar möjligheter att kontrollera hur vapnen används, vilket inte gäller när t.ex. USA levererar. Att köpa vapen från Sverige är därför väldigt bekvämt för en diktatur. Som sagt, hyckleriet är totalt…

  • christiandahlgren

   Telubskandalen – när Sverige utbildade terrorister åt Khadaffi – borde blivit en läxa som en gång för alla gjorde slut på eländet. Olle Wästberg, då riksdagsledamot för FP, gjorde en mycket berömvärd och modig insats för att korten skulle läggas på bordet. Men minnet är kort, moralen lättköpt och värderingarna väger uppenbarligen lätt när diktaturens knektar frestar med sedelbuntarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.