Antisemiten i Malmö

Malmös främsta politiska företrädare Illmar Reepalu har under veckan som gått åter fällt anmärkningsvärda yttranden om den utsatta judiska minoriteten i staden (se exempelvis här och här). Nog är det märkligt att han varenda gång judar kommer på tal notoriskt trampar ner sig i träsket?

Men kanske är det inte bara slarviga formuleringar, klantiga felsägningar och hjärnsläpp i största allmänhet det är fråga om. Kanske är det så att Reepalus ständiga halkande i den illaluktande gyttjan är en konsekvens av den faktiska värdegrund han omfattar?

Antisemitism är ett laddat begrepp och man bör vara försiktig med orden. Professor Yehuda Bauer har definierat antisemitism enligt följande: allt från mild antipati mot judar till våldsamt uttryckt hat. Rimligen kan Illmar Reepalu inte annat än falla inom begreppsramen.

Ändå denna oförmåga, oönskan, ryggradslösa ovilja, feghet att kalla saker och ting för dess rätta namn. Reepalus motvilja mot judar och avsky mot Israel är idag dokumenterad bortom allt tvivel. Trots det anser Socialdemokraterna tydligen det vara okej att härbärgera honom i rörelsen.

Jag minns när statsministern hette Göran Persson och vi hade fyra internationella konferenser i Stockholm om antisemitism och Förintelsen. Jag var själv paneldeltagare på en av dessa viktiga konferenser. Jag kände då stor glädje, stolthet och lättnad över att Sverige regerades av ett parti som med kraft och allvar tog itu med den tvåtusenåriga förbannelse som plågat och förgiftat det västerländska samhället.

Detta är nu ett drygt decennium sedan. Om en figur som Illmar Reepalu år 2012 är möjlig som ledande företrädare i samma parti som Göran Perssons, ja då är allt möjligt. Som att judar tvingas fly Sveriges tredje största stad på grund av långvariga trakasserier, hotelser och fysiska angrepp – detta medan kommunens främsta politiska företrädare vänder sig bort i likgiltighet eller skuldbelägger judarna själva för den ondska som riktas mot dem. Vad påminner det om?

Den som vill återuppleva stämningarna från 1930-talets Europa kan åka till Malmö. Skam över Reepalu, skam över Socialdemokraterna, skam över Sverige.

2 tankar på “Antisemiten i Malmö

  1. Instämmer helt! Att Illmar Reepalu tillåts fortsätta som socialdemokratisk politiker är en total skandal och visar tydligt vilken väg dagens socialdemokrati har valt.

    • Man bör notera följande som Dagens Nyheter rapporterar idag (27/3): ”DN har sökt samtliga socialdemokratiska distriktsordförande för en kommentar angående Ilmar Reepalus uttalanden. Många har avböjt eller inte ringt tillbaka. Ingen av de ledande socialdemokrater som DN talat med anser att Reepalu är en belastning för S.”
      Så var det med det engagemanget mot antisemitismen i Sveriges största politiska parti. Ruttet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.