Högerns batongpopulister blåser till strid

Sverigedemokraterna ska ”bredda” sin politik, förkunnar partiledaren Jimmie Åkesson på debattplats i SvD. Fokus ska inte enbart riktas på den förmenta massinvandringens elände. Nu ska SD även gå till offensiv på kriminalpolitikens område, med krav på kraftigt skärpta straff för grova brott.

Jaha. Någon som är förvånad? Är det något som är utmärkande för högerpopulistiska extremistpartier är det just fixeringen vid föreställningen om människor från andra kulturer som förstör nationen, samt en galopperande brottslighet som förstör nationen. Dessa två fenomen brukar regelmässigt sammankopplas. SD har exempelvis tidigare larmat om en kraftig ökning av gruppvåldtäkter i invandringens spår. En ren spökbild. Men odlandet av sådana är ju sällan SD främmande för.

Likaså sprider man gärna myten om att etablissemanget aktivt bidrar till nationsförstörandet genom en förbluffande, kronisk slapphet mot gräshoppssvärmen av tungt belastade brottslingar som drar land och rike runt. Intet nytt på SD-fronten således. Att hojta om hårdare slag med batongerna, och ställa krav på tuffare tag i största allmänhet, verkar dock fler partier se som en lockande universallösning på samhällets skiftande problem.

Även Kristdemokraternas Göran Hägglund använde sin stund i Almedalen för att komma ut som en korsriddare mot kriminaliteten. Inom partiet hörs symptomatiskt nog röster om att KD nu ska göra upp med ”snällismen”. Alltså samma resa som Folkpartiet gjort, när man skrotade sitt progressiva socialliberala arv för istället dra på sig en konservativ högermantel. För KD:s del handlar det snarare om att skära bort konservatismens mjukare delar. Om ungdomsförbundet KDU kan anses vara en vägvisare om vad som komma skall, ser det riktigt läskigt ut.

I dagens DN vill KDU:s nyvalde ordförande Aron Modig inte bara ha språktest för invandrare enligt FP:s gamla paradmodell. Han blåser också till strid mot det mångkulturella samhället. Utan att blygas förklarar Aron Modig att KDU och Sverigedemokraterna ”tycker likadant i den här frågan”.

Tecken i tiden? Förmodligen. När de sociala trygghetssystemen urholkas, klyftorna vidgas, solidaritetens försvarare marginaliseras och den egofixerade individualismen blir normerande – då ökar utrymmet för råare politiska strömningar och kyligare vindar sveper in över hela fältet. Komplexa frågor får enkla svar, där tolerans och humanism ofta avfärdas som uttryck för flum och mjäkighet. Det är lika klassiskt som farligt, ett hot mot öppenheten och frätande för samhällsgemenskapen.

Man får emellertid livligt hoppas att väljarna är klokare än nämnda partier. Enligt opinionsinstitutet SKOP:s senaste barometer rasar SD kraftigt och ligger idag på 4,2 procent, medan KD hamnar under riksdagsspärren. Avståndet mellan blocken krymper också, den allt skakigare moderata regeringsalliansen har bara ett försprång på drygt två procentenheter. Vem vet, det kanske snart ljusnar vid horisonten.

1 kommentar

Filed under Folkpartiet, Främlingsfientlighet och rasism, Högerextremism, Konservatism, Kristdemokraterna, Lag och rättsväsende, Politisk kultur, Sverigedemokraterna

One response to “Högerns batongpopulister blåser till strid

 1. Stefan

  ”– Det är rimligt att man kan språket och lite om traditioner innan man blir medborgare. När man har bott några år i Sverige borde man kunna det.”, säger Aron Modig till DN.

  Var ligger det hemska i detta uttalande?
  Hur skulle du själv kunna försörja dig i ett främmande land utan att kunna språket?
  För guds skull, vi måste våga ställa krav på folk, precis som vi gör på vår omgivning i övrigt.

  Och var i världen menar du att mångkulturen fungerar?
  Sverige?, Irak? Mellanöstern?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s