Ja, se pengar…

Våra nya papperskronor har fått vissa debattörer att gå i spinn rakt upp i taket. Trots att riksbanken naturligtvis varit politiskt jämställdhetskorrekt och varvat hälften män med hälften kvinnor på sedlarna, sjuder ändå missnöjet.

Bonnie Bernström, ordförande i Liberala kvinnor, är upprörd över den patriarkala härskarstruktur som riksbanken tydligen lömskt vill befästa. På debattsajten Newsmill skriver Bernström följande: ”Summan av alla valörer som kvinnor pryder, blir mindre än hälften av valörerna med män. 1250 kr för män mot 620 kr för kvinnorna. Den hierarkiska ordningen kan därmed sägas vara symboliskt bekräftad”.

Nog är det fruktansvärt. Liberala kvinnor får väl rekommendera sina medlemmar att använda kort istället. Arg är också frilansskribenten och scenkonstproducenten Emelie Bergbohm. På SVT:s sajt Debatt dundrar hon mot att Evert Taube ska skylta på 50-lappen. Denne nationalskald har ju klassikern Flickan i Havanna på sitt samvete, vilket självfallet borde varit grovt diskvalificerande:

”Valet att trycka upp Evert Taubes leende läppar på en av de nya sedlarna är ett sätt att legitimera någon som förskönat prostitution. Snart kan svettiga svenskar stoppa nytryckta sedlar i någon annans hand som profiterar sig på svenska sexturismen, som fortfarande pågår i Thailand, Tyskland och Belgien”.

Alltså. Jag vet inte hur det är med er. Men själv tycker jag att sån här typ av kverulantisk skendiskussion är fantastiskt rolig i all sin idioti. Mera, mera! Kan ingen exempelvis tipsa Riksförbundet för Suicidprevention om det djupt förkastliga i att låta Astrid Lindgren pryda 20-lappen? Hennes bok Bröderna Lejonhjärta kan faktiskt tolkas som att självmord är en bra lösning på problem (barnsjälvmord dessutom!).

Vidare borde Lärarnas Riksförbund känna sig kränkta över Ingmar Bergmans förekomst på 200-lappen med tanke på hur han framställde skolan i filmen Hets.

Och att den borgerliga alliansregeringen inte rasat mot Greta Garbo på hundralappen är fullkomligt obegripligt. Garbo avbröt ju karriären i förtid och vägrade jobba i decennier. Vilka signaler sänder det till ett folk som ska ägna sig åt den heliga arbetslinjen? Tror dem att pengarna i samhället bara ska komma som gudomlig manna från sedelpressarna i Tumba?

Annonser

4 kommentarer

Under Ekonomi, Jämställdhet, Kultur

4 svar till “Ja, se pengar…

 1. Ja, det var härliga kommentarer. Många av de s.k. skämmer ut sig själva med sina idiotier. Dock har du missat Herman Lindqvist, som surar över att man inte tryckt dit någon betydligt äldre historisk person på sedlarna. Ack ja. Du drar inte fram ngt om Dag Hammarskjöld, och det har jag inte sett ngn annan göra heller. Ut0m jag då, som försökte provocera genom att mena att de som är emot att världssamfundet (=FN) och speciellt förstås Sverige ingriper i Libyen, de borde protestera emot att en krigshetsare som Hammarskjöld hamnar på tusenlappen. Just det Bonnie, på högsta valören. Nu menar jag inte att han var krigshetsare, men somliga anser ju att ingriper man med syfte att rädda civila i Libyen, då är man krigshetsare. I vart fall om man inte samtidigt ingriper även i Jemen, Syrien, Bahrain m fl aktuella oroshärdar.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/04/krigshetsare-pa-tusenlappen.html

 2. Att jag inte koll-läser innan jag klickar sänd. … de s.k. kritikerna, skulle det stå.

  • christiandahlgren

   Bra koppling med Hammarskjöld och Libyen! Självklart borde vissa gapa i högan sky, men de är väl alltför historielösa för att veta vad Hammarskjöld egentligen stod för. Herman Lindqvist blir nog bara nöjd om han får en riktig, tvättäkta historisk krigshetsare på sedlarna – som Karl XII eller några av de andra kungatyrannerna som plågat Sveriges folk.
   Apropå vidare tänkbara puckade klagomål så har vi ju då Birgit Nilsson också. Företräder inte hon en världsfrånvänd, elitistisk konstform som bara överklassen i Stockholm gillar? Om sedlarna ska ha verklig folklig förankring känns opera som ett snobbigt hån mot den musikkultur som verkligen går hem i stugorna. Ge istället dansbandet Vikingarna det erkännande som de förtjänar! Bort med Birgit. Fram med Christer Sjögren. Eller ännu hellre: originalsångaren Stefan Borsch!
   Skulle inte förvåna om Bert Karlsson dyker upp med en debattartikel på det temat i Expressen inom kort…

 3. Ping: Schack matt // Skivad lime

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.