Jobbpolitik?

Förkorta arbetsdagen till sex timmar. Med hela lönen kvar.

Detta krav ska ingå i Vänsterpartiets valplattform, beslutade de rödglödgade ombuden på partiets kongress i Gävle. Koalitionskamraten Miljöpartiet har sedan tidigare beslutat att gå till val på friår från jobbet. Och Socialdemokraterna utlovar höjda bidrag för alla som inte arbetar.

I det rödgröna samhället tycks det bli mer hängmatta än verkstad. Vilket förhoppningsvis även kommer att gälla dess regering. Det blir ju liksom lugnast så… 

Annonser

3 kommentarer

Under Ekonomi, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet

3 svar till “Jobbpolitik?

 1. Ping: Claeskrantz.se » Twitterfierad eller mediafierad politisk debatt

 2. Just det där med ”höjda bidrag” för alla som inte arbetar behöver inte vara fel i sak. Naturligtvis bör vi inte höja bidragen, men jag tror att du snarare syftar på att de vill höja taket i a-kassan. A-kassan är på väg att bli ett grundskydd, vilket går på tvärs mot värderingen om inkomsttrygghet i socialförsäkringarna. Det borde gå att se till så att en mindre del av svenska folket tvingas teckna privata försäkringar pga bristande standardtrygghet.

  • christiandahlgren

   Det där med att S vill ha ”höjda bidrag till alla som inte arbetar” var mest en retorisk figur i syfte att få fram en ironisk poäng.

   Vad gäller höjda tak i A-kassan tycker jag faktiskt att S har rätt i sak. Socialförsäkringarna ska – vilket även Folkpartiet åtmindstone tidigare tyckt – ge en rimlig inkomsttrygghet. Utvecklingen mot privata försäkringar i detta avseende är jag djupt skeptisk till.

   Danmarks modell av ”flexicurity” tror jag är att föredra. Dvs ett generöst omställningsskydd vid arbetslöshet, parat med en ganska löslig arbetsrätt för att skapa större dynamik på arbetsmarknaden. Varken Alliansen eller den rödgröna oppositionen verkar dock vara intresserade av införa detta system i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.