Beethoven överfallen och mörbultad

Kulturen ska ha stryk. Det tycks vara tidens lösen. Exemplet Dagens Nyheter är illustrativt. Inte nog med att dess välrenommerade kulturredaktion ska hårdslaktas. Nu ger sig DN även på att misshandla Ludwig van Beethoven. 

Av någon bisarr anledning har man låtit ”electronicaveteranen och radioprofilen” Håkan Lidbo köra några takter ur Beethovens berömda femte symfoni genom en industriell cementblandare. Det hela ingår i tidningens webbsatsning att ”presentera klassisk musik i modern tappning”.

Fast om baktanken är att försöka locka yngre lyssnare till de gamla mästarna, undrar jag om det framstår särskilt lyckat att presentera Beethoven blåslagen med järnrör. 

Hör eländet på egen risk här.  

Håkan Lidbos så kallade remix är en öronskärande kakafoni av oljud, som bara får mig att vilja springa vilt primalskrikande in i en skyddande cell med madrasserade väggar. Vilket lustigt nog ganska exakt motsvarade mina föräldrars reaktion när jag första gången spelade Led Zeppelin på mördarvolym hemma i pojkrummet back in the days.

Skillnaden är dock enorm i så måtto att Beethoven inte var inblandad och att Zeppelin är högkulturell, progressiv hårdrock. Electrohouse är däremot enbart ondska. Rå och oförfalskad. 

Skämt åsido, vad är nytt under solen? Beethovens femma har gjorts i populärversion förr. Den mest lyckade varianten tycker jag är Walter Murphys härligt pumpande discotolkning A Fifth of Beethoven. Finns på soundtracket till kioskvältarrullen Saturday Night Fever (1977).

Har ni händelsevis inte detta album hemma – som borde vara obligatoriskt i varje hushåll – kan ni lyssna på Beethoven goes Travolta här. Nog klär han väl bättre i utsvängd 70-talskostym? 

Oslagbart hottast är annars Luddes nummer fem i sin tidlösa originaltappning. Förstås!

Mer att läsa:
Alla älskar Beethoven – nästan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.