Frihetens bittra pris

Två svenska soldater har stupat i Afghanistan. Beskedet tvingar oss åter att inse att kampen för frihet och säkerhet i världen kräver ett högt, tragiskt och bittert pris. 

Men det skulle bli än högre, än värre, än outhärdligare om vi vände oss bort och lät extremisterna triumfera.

Denna tunga och nödvändiga erfarenhet har många andra nationer fått genomgå. Miljoner och åter miljoner människor lämnade sina hem och tog striden mot 1900-talets tyrannier i försvaret av demokratins och humanismens ideal. Kostnaden blev ohygglig. 

Dock gavs inget val. En framtid i mörker och slaveri var – och är – helt enkelt inget värdigt alternativ. 

Idag känner frihetens fiender inga som helst gränser. Vad som händer i Afghanistan får direkta återverkningar för oss alla. Det var talibanväldet som härbärgerade Usama bin Ladin och gav möjlighet för al-Qaida att iscensätta terrorattentaten den 11/9 2001.

Det var också talibanvärldets totala förakt för mänskliga rättigheter som gjorde varje dag till en kvävande, skräckfylld plåga för Afghanistans invånare.

Det är talibanerna och deras fränder inom den islamistiska våldsideologin som nu åter hotar att destabilisera hela regionen. Den värsta mardrömmen vore om att det skakiga grannlandet Pakistan med dess kärnvapenarsenal hamnade  i fundamentalisternas händer. Konsekvenserna av ett sådant scenario är så fasansfulla att de knappt går att överblicka.

Den internationella insatsen som Sverige deltar i har karaktären av utnötningskrig. Vi måste därför visa att vår vilja och övertygelse är starkare än talibanernas. Det är ett tufft prov och mer blod kommer att spillas. Åtskilliga soldater från flera länder har redan stupat. Liksom våra egna landmän föll de för friheten.

Vi får aldrig låta deras offer vara förgäves.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Afghanistan, Försvar, Islamism

3 responses to “Frihetens bittra pris

 1. profanum_vulgus

  Vilken frihet är det? Friheten att våldta sin fru? Friheten att tvångsgifta sig med 12-åringar? Friheten att avrätta homosexuella? Det är ju några av de senaste lagar som införts av den regim som svenskarna stupade i strid för.
  Är det verkligen friheten bestämd form singularis?

 2. Adam

  Frihet? slitet och oanvändart nuförtiden. Alla dagens krig motiveras med frihet demokrati, när det bara orsakar lidande.

  När Sovjet krigade kallades afghanerna för frihetskämpar och försågs med amerikanska vapen.

  För 9 år sedan sprängde en man som fick sin utbildning av CIA 2 skyskrapor i New york, mannen heter Usama bin ladin.. Idag är dessa ”Frihetskämpar” Terrorister.

  Men frågan är om bara terrorister kan terroisera, vad är mest hemskt? Att se sin fiende i ögat eller se elden från sitt enda hem avspeglas i en svart kameralins från ett obemannat flygplan

  Vi måste förstå att vi inte kan tvinga på dom västeländsk ideologi över en natt, det tar minst 70 år.

  USA börjar göra rätt som nu vill förhandla, dom inser att 9 års krig inte fört dom mot seger, Sverige måste läman afghanistan innan vi dras ner i skitne med USA

 3. profanum_vulgus

  Adam:
  Det är inget nytt, så har det varit i tusentals år. Romarna befriade också folk, muslimerna befriade kvinnor, britternas imperium satte in humanitära interventioner mot uppror i kolonierna, man motiverade slavhandeln med att slavarna hade det bättre än i afrika, osv osv. Extremhögern har inte ändrat sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.