Vilka är IOK att slå moraliska golfbollar på Tiger Woods?

Att golfens superstar Tiger Woods ertappats med brallorna nere är naturligtvis pikant. Men att hans schabbiga otrohetsaffärer utlöst en sådan enorm våg av pöbelaktigt snaskeri och upphetsad indignation känns rent ut sagt motbjudande. I vår upplysta del av världen borde rimligen vuxna människors sängkammarmoral betraktas som en privatsak. 

Istället tycks vi fått en ny variant av den mosaiska lagen, som faktiskt formellt sett gällde ända in på 1700-talet i Sverige. Äktenskapsbrott – eller ”hor” som det uttryckligen hette – straffades där enligt den drakoniska paragrafens bokstav obönhörligt med döden. Omsatt i modern praktik dras den skyldige samlagsslusken inför medias domstol och åläggs global stenkastning för sina moraliska tillkortakommanden (givet att syndaren är tillräckligt känd, förstås).  

Nu sällar sig även Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge till de nykonservativa hyenorna. Golf är visserligen ingen OS-gren ännu, men det hindrar inte Rogge från att offentligt svinga klubban mot Woods:

”Vi vill att idrottarna ska vara förebilder för ungdomar och det är uppenbart inte fallet när det gäller Woods… En idrottare på den här nivån måste förstå att privatlivet utan tvekan är sammankopplat med yrkeslivet.”

Fore! Snacka om att slå golfbollen rakt in i glashuset. IOK borde snarare vara de sista att försöka sätta sig på några höga hästar. Den organisation som Rogge representerar har ju under decennier varit ett ormbo av korruption, girighet och ogenerat hyckleri. 

Avsaknaden av moralisk anständighet står i skrikande kontrast till de söndagsskoleaktiga olympiska ideal som IOK annars påstår sig hylla. Att man lät sina senaste sommarspel bli en propagandafestival för världens största diktatur och människorättsbrottsling bär syn för sägen. OS i Kina 2008 visade med all önskvärd tydlighet att IOK inget lärt av varken nazisternas Berlin-OS 1938 eller kommunisternas Moskva-OS 1980.

Eller rättare: IOK vill inget lära, ty IOK bryr sig inte. Att Jacques Rogges företrädare på den olympiska tronen var en gammal fascistbandit från Francotyranniets Spanien är talande. Denne Juan Antonio Samaranch avgick 2001, men adlades samtidigt till IOK:s hedersordförande på livstid (bakgrund här). Just ett snyggt sällskap att se upp till för idrottsintresserade ungdomar kring jordklotets alla hörn…

För övrigt lät sig många IOK-delegater villigt mutas med tjänster från prostituerade i utbyte mot att Salt Lake City skulle få vinter-OS 2002. Och så ska vi förfasa oss över Tiger Woods oförmåga att behålla kalsongerna på?

Yeah, right. 

Mer att läsa:
Nöjesguidens Malmöredaktör Isabelle Ståhl skrev nyligen en intressant artikel på Newsmill om spektaklet kring Woods ur ett feministiskt perspektiv. Länk här.

3 tankar på “Vilka är IOK att slå moraliska golfbollar på Tiger Woods?

 1. Misshandel och otrohet är dock skilda saker. Det utesluter givetvis inte att den förfördelade parten kan uppleva otroheten som psykisk misshandel – vilket också gäller barnen.

  Men jag vidhåller att frivilliga samlag mellan vuxna människor i sängkammaren är fråga om privatmoral. Det är den enskildes ansvar att vårda eller inte vårda sin relation inom äktenskap, samboförhållande eller vad det nu kan vara.

  • Om man ser till alla reaktioner så är det uppenbart att det inte är en privatsak.
   Eget ansvar ja, det är ju precis det IOK pekar på att Tiger inte gjort. Därav media- och folkstormen. Konsekvenserna av att ej ta eget ansvar är större än vi kanske kan överblicka.

   Inte ovanligt att egen upprepad otrohet ingår runt de män som åtalas för brottet grov kvinnofridskränkning.

   Debatt om IOK är en sak, IOK är en symbol och en tävling. Människor är människor. IOK lider inte, människor lider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.