Du blir vad du läser – eller?

”The child is the father of the man”, skrev den engelske poeten William Wordsworth. När det då gäller litteratur: vilken betydelse har böckerna vi läste som barn för vår senare utveckling?

Mina egna starkaste läsupplevelser från barnaåren är Pelle Svanslös, Jules Vernes Till jordens medelpunkt och Tintin. Eftersom den sistnämnde hade journalist som officiellt yrke, kan det möjligen ha influerat mig att själv slå in på samma bana. Annars har jag ingen aning.

Men hur är det för andra människor – som exempelvis akademiledamöterna Horace Engdahl och Per Wästberg? Eller barnboksförfattaren Annika Thor och Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström?

Dessa fyra sammanstrålade igår på bokmässan i Göteborg för ett panelsamtal om just barndomens läsning. Jag gick dit med anteckningsblocket för att få veta mer.

– När jag var nio år läste jag Homeros Illiaden i Sagabibliotekets bearbetning och den fascinerade mig oerhört, sade Horace Engdahl inför den fullsatta seminarielokalen.

Annika Thor berättade att hon gillade ”skräplitteratur” som Kittyböckerna och Anne på Grönkulla.

– De klassiska flickböckerna handlade ofta om ensamma, föräldralösa flickor. Det är nog ingen slump att den första bok jag skrev handlade om två ensamma flickor, menade hon.

Per Wästberg å sin sida slukade Wahlströms barnboksserie med röda och gröna ryggar, och hävdade att han läste samtliga som förlaget hade givit ut mellan 1903-44.

– Dessa var ofta kopiöst dålig litteratur. Men den gav mig en skjuts in i den ”riktiga” litteraturen. Det viktiga är att man läser. Som barn ser man inga gränser mellan bra och dåliga böcker, menade Per Wästberg.

Gunilla Bergström läste Kulla-Gulla, Enid Blyton och Biggles. Men fick även tidigt andra influenser:

– Min pappa var en slags estradör och deklamerade gärna dikter av Dan Andersson och Fröding i familjen. Vi hade mycket böcker i min omgivning. Och vi läste inte för att det var fint, utan bara för att det var kul.

Samtalet övergick till reflektioner kring om denna läsning kunde ha inverkat på deras val av sysselsättning i vuxen ålder.

– Tanken att skriva böcker var aldrig långt borta. Redan som nioåring ville jag bli författare, sade Annika Thor.

– Men jag ville aldrig bli författare som liten. Däremot hittade jag gärna på historier som jag berättade för mina vänner och vi brukade även rita teckningar. Käften och handen gick samtidigt, mindes Gunilla Bergström och tillade att hon fortfarande inte kan säga vad hon gillar bäst, att skriva eller att illustrera.

– För mig var skrivandet och läsandet en parallellaktion, sade Per Wästberg och berättade att han började skriva äventyrsböcker i nioårsåldern och skickade dem in till olika förlag. Manusen refuserades på löpande band tills hans novellsamling Pojke med såpbubblor antogs av Wahlström & Widstrand.

– När jag då blev publicerad kände jag mig som en ärrad veteran, sade Per Wästberg (som vid debuten var 15 år…).

Horace Engdahls erfarenhet var dock annorlunda. Han läste också många äventyrsböcker som liten, men drabbades snart av motvilja till all fiktion och började istället läsa facklitteratur, som militärhistoria och naturvetenskap.

– Det bröts i 16-årsåldern då musiken och litteraturen kidnappade mig. Jag kan inte säga att barndomens läsning pekade mot framtiden, sade Horace Engdahl.

Så den klassiska frågan. Blir man en bättre människa av att läsa böcker?

– Man får ett bättre ordförråd iallafall, tyckte Gunilla Bergström.

– Jag har definitivt haft ett roligare och mer spännande liv genom att läsa. Men om jag har blivit en bättre eller sämre människa kan jag inte bedöma, menade Per Wästberg.

Eller som Horace Engdahl formulerade det:

– Människan blir inte god av att läsa. Man kan läsa för att förstå människor i syfte att kunna dominera dem. Men visst spelar det roll. Jag kan exempelvis bli sittande med någon i en tågkupé i flera timmar. Och människor som inte läser är faktiskt ganska tråkiga.

(Borås Tidning 2007-09-28)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.