Vernissage med italiensk doft

Monica Sangberg-Moen är i full färd med att hänga sina målningar inför vernissagen när jag hälsar på i galleriet vid Österlånggatan. Tavlornas motiv är närmast drömska till sin karaktär – som färgrika, poetiska associationer ur det undermedvetnas tankeströmmar.

– Jag tycker hennes konstnärskap har två sidor. Dels det ljusa och lätta anslaget. Dels det kraftfulla, säger galleristen Jeanette Ölund.

Monica Sangberg-Moen är född i Sundsvall, men är sedan länge bosatt i Italien där hon och hennes make har en lantegendom i Toscana, strax utanför Florens.Hon har haft utställningar på många håll ute i Europa, dock aldrig tidigare i Borås.

– Det är faktiskt första gången jag är i Borås överhuvudtaget. Det är jättefint här. Mycket skulpturer. Jag upplever Borås som en rofylld, levande stad med mycket… vad säger man på svenska… ”nu-energi”. Inte alls som i Florens, som är mer som ett museum.

Säger Monica Sangberg-Moen stillsamt. Vi går runt i lokalen och betraktar några av hennes konstverk. Inspirationen till tavlorna kommer från skilda håll. Poesi, olika händelser i livet, klassisk musik.

– Jag vet aldrig hur det skall bli när jag börjar. Motiven växer fram medan jag målar.

Du väver gärna in textfragment i tavlorna också?

– Jag bara känner att jag vill ha det. På vissa tavlor är det enbart skriven text. Det kan röra personliga saker. Eller exempelvis handla om myten Parisfal, säger hon och visar en målning som hänger strax innanför dörren till galleriet.

– Men åskådaren behöver inte begripa vad det står. Man skall egentligen inte förklara. Var och en måste själv skapa sig ett eget intryck. Annars pratar man sönder verket.

Monica Sangberg-Moen är inte främmande för text även i andra sammanhang. För tio år sedan skrev hon en barnbok, Fellini’s Dreams, baserad på en berättelse hon hörde av den berömde filmskaparen Federico Fellini.

Du kände honom. Hur var han?

– En väldigt nyfiken människa. Också en stor lögnare. Han berättade gärna historier om sig själv som inte var sanna. Men det visste alla, ler Monica Sangberg-Moen.

En annan av dina bekanta är författaren Umberto Eco.

– Han har skrivit förord till flera av mina utställningskataloger. Jag har även illustrerat en av hans böcker, Döda fågeln!. Han har en rolig, burdus humor.

Förhoppningar inför denna utställning?

– Jag tycker bara det skall bli trevligt. Nu när jag har fått se Borås är det en ära att få ställa ut här.

(Borås Tidning 2007-09-07)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.