Resa i tiden under Vita Munkens valv

Varbergs fästning ligger där stor och mäktig vid det solglittrande Västerhavet. De bastanta murarna uppfördes en gång av den danske kungen Kristian IV, då Norden var scen för ständig blodspillan mellan brödrafolken.

Men idag råder sedan länge fredliga tider längs hallandskusten och i sommar regerar Kjell Engman på fästningen.

Han är glaskonstnär, verksam vid Kosta Boda. Jag träffade honom tidigare i år uppe på Sollentunas konstmässa i ett vintrigt och råkallt Stockholm. Då myste han omkring bland sina fräcka elgitarrer i glas som fångade många besökares intresse.

– Gitarrerna visades även på festivalen Sweden Rock i Blekinge. Det var svenska Gibson som ställde ut mina Flying V och Les Paul på en scen i VIP-rummet, berättar han när vi återser varandra i Varbergs junivärme.

I september skall han ställa ut fler glasgitarrer i Minneapolis, USA.

– Prince hörde talas om det där och har faktiskt redan köpt en gitarr. Han såg den på bild, den är inte ens färdig och heter Ego, skrockar han.

På sin nu aktuella utställning i Varberg har Kjell Engman dock bara en glasgitarr med. Eller om det snarare är en luta. 

Ty här under de dunkla fästningsvalven i bastion Vita munken har han återskapat en känsla av 1500- och 1600-tal genom sitt mångsidiga konstnärsprisma.

Det är svärd och vapensköldar. Spetsiga skor. Färgstarka jungfruklänningar och hattar som forna seklers adelsdamer kunde ha burit (om alltsammans inte vore gjort av glas, förstås).

Bakom ett dörrgaller i en mörk trappa står en figur i munkkåpa, inspirerad av Bockstensmannen.

– Jag ville gärna göra rustningar också. Men det var för tekniskt svårt att genomföra, förklarar han.

Föremålen är suggestivt belysta. Från dolda högtalare hörs musik som även den för tanken hundratals år tillbaka. 

Och i ett av valven visas rörliga bilder där svarta-vita gestalter avtecknar sig mot väggen.

– Musiken har jag spelat in själv på keyboards i min studio, utom flöjterna som andra hjälpt till med. Filmen är skapad av Mats Harrysson som jag brukar jobba med. Det är ett avsnitt från en rulle han gjort om en medeltidsförening i Sölvesborg.

Hela utställningen – eller installationen – är specialgjord för bastion Vita munken. Denna del av fästningen har tidigare aldrig använts i dessa sammanhang. Ursprungligen hade Länsmuseet försökt få Kjell Engman att göra något i dess ordinarie utställningshall.

– Men den var för mycket 2000-tal i min smak. Nu kanske det här låter lite flummigt. Men jag ville få fram röster av folk som gått här i huset för länge sedan, andeväsen, att det skulle vara lite spooky. Och det här rummet betyder väldigt mycket för det.

Säger Kjell Engman och visar runt med handen i bastionen. Solljuset är långt borta. Luften blir klart kyligare så snart vi tagit steget in genom dörrporten.

Det ruvar något dovt och mystiskt i atmosfären.

Även mitt eget armbandsur tycks gå baklänges…

(Borås Tidning 2007-06-19)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.