Släpp ut Halldoff!

Tack vare Svenska Filminstitutet håller jag äntligen en DVD-utgåva av Sven Klangs kvintett i handen.

Detta lågbudget-mästerverk av musikteatergruppen Oktober från 1976 om konflikterna i ett skånskt dansband på femtiotalet, tillhör tveklöst en av de skönast glimrande juvelerna i den svenska filmskatten.

Genom Filminstitutets klassikerutgivning slipper den samla damm i något svåråtkomligt arkiv. Istället kan både ny och gammal publik njuta av det oförglömliga mötet med Sven Klang & Co igen – och höra Christer Boustedt lira altsax som ingen annan.

Bland övriga pärlor som Filminstitutet låtit återuppstå i digitalt skick finns Ebba the Movie med punkrockarna Ebba Grön och Marie-Louise Ekmans härligt egotrippade Hallo Baby

Det är kulturpolitik, det! 

Ett kommersiellt bolag som SF, vilket häckar på rättigheterna till många hundra svenska filmer, tycker nämligen inte att det är tillräckligt lönsamt att själv återutge rullar som dessa.

Exemplet Janne Halldoff är talande. Från en av Sveriges kultigaste regissörer finns skamligt nog ingenting längre tillgängligt. Frågan är om Halldoffs Korridoren, Rötmånad, Firmafesten eller Polare någonsin kommer att släppas ut i DVD-hyllan.

Under Leif Pagrotskys sista tid som kulturminister hamnade dessvärre Filminstitutets fortsatta klassikerutgivning i kylan på grund av sparkrav och politisk oginhet.

Törs möjligen Sveriges cineaster hoppas på en islossning när nu ett borgerligt statsråd fått makten över penningpåsen?

(Borås Tidning 2006-10-14)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.