Från skräpkultur till konstform

Tro det eller ej. Det fanns en tid då tecknade serier stämplades som kommersiell skräpkultur av närmast samhällsfarlig karaktär i Sverige.

Barn och ungdomar riskerade ungefär lika stor skada av Fantomen och Agent X9 som att sniffa thinner eller köra moppe utan hjälm, hävdade vissa förstå-sig-påare.

– När jag arbetade på bibliotek under 80-talet var serier absolut portförbjuda, berättar Anna Sjölander och ler åt minnet.

Hon är i dag verksam på Regionmuseum Västra Götaland och producent för vandringsutställningen Serieboom, som visas på biblioteket i Bollebygd fram till den 7 oktober. Målgruppen är främst elever på högstadiet och gymnasiet.

Utställningen presenterar tio unga serietecknare, samtliga utbildade vid Serieskolan i Malmö. Deras verk har alla självbiografiska utgångspunkter, men av olika karaktär och stil.

Tecknaren Mattias Elftorp har exempelvis uttalade politiska ambitioner och vill mana till kamp mot kapitalismens avhumanisering av människan, medan Niklas Asker hellre gestaltar inre psykologiska tillstånd.

Här finns även Åsa Ekström som redan gjort sig ett namn med sina serier i japansk Mangatradition.

– Jag tycker att serier är en utmärkt konstform, ett bra sätt att föra fram idéer och tankar om världen. Serier kan även fungera som ett pedagogiskt hjälpmedel i skolorna och bidrar till att utveckla språket, menar Anna Sjölander.

Säga vad man vill. Men tiderna förändras onekligen.

(Borås Tidning 2006-09-20)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.