Framtiden tillhör Ringhals

Tag 41:an från Borås mot Varberg. Vik av i Veddinge och kör igenom Väröbacka. Där, på en udde vid solglittrande Kattegatt, ligger det: Ringhals. Även med internationella mått en imponerande anläggning, faktiskt ett av de större kärnkraftverken i världen.

Här är det spänning i luften, bokstavligt talat. Det sprakar av elektricitet i de stora kraftledningarna som löper ut från de fyra reaktorblocken. Annars är allt tyst och lugnt. Himlen är ren, frisk och klar. Inga skorstenar som spyr ut hälsovådlig rök, inget öronbedövande dån.

Ändå producerar denna elfabrik årligen gigantiska mängder ström – 28 terrawatt-timmar (TWh). Det motsvarar 20 procent av Sveriges elkraft, eller annorlunda uttryckt: var femte glödlampa i landet lyser tack vare Ringhals. Just nu pågår dessutom ett massivt moderniseringsprogram. Turbiner byts ut, generatorer förnyas, säkerheten förbättras ytterligare, mer personal rekryteras, etc.

Fram till år 2012 investerar Vattenfall dryga 13 miljarder kronor i Ringhals, vilket skall öka reaktoreffekten till 32 TWh. Med de investeringar av liknande slag som görs i Forsmark och Oskarshamn, kommer bortfallet från det avstängda Barsebäcksverket att vara ersatt med råge. Effektmässigt motsvarar ”trimmandet” av de kvarvarande svenska kärnkraftverken tillskottet av fyra nya reaktorer!

Men hur rimmar det med regeringens och riksdagens ambition att skrota atomenergin i Sverige?

”Jag hör inte längre någon samlad politisk röst för avveckling”, säger Ringhals vice vd Leif Johansson.

Oljeekonomins orimligheter och medvetenheten om växthuseffektens faror har tvärtom gjort kärnkraften alltmer attraktiv i världen, menar han. Det är en av de miljövänligaste energikällorna som finns.

Leif Johansson sänder en tacksamhetens tanke till den gamle statsministern Thorbjörn Fälldin (c), som under 70-talet gick i spetsen för det svenska kärnkraftsmotståndet:

”Fälldin gjorde kärnkraften en fantastisk tjänst. Tack vare honom tvingades vi bli vassare, skärpa driftssäkerheten och lösa avfallsfrågan.”

Vidare är kärnkraftselen mycket billig att producera. I Ringhals ligger kostnaden under 15 öre per kilowatt-timme, påpekar Leif Johansson. Detta att jämföra med exempelvis vindkraften, som – utan statliga subventioner – kostar mellan 70-80 öre per kilowatt!

Politikerna har dock belastat kärnkraften med en särskild straffskatt, vilket i kombination med moms och andra skatter drivit upp elpriset till smärtsamma nivåer för konsumenterna.

Skyll alltså inte på Ringhals om du får betala dyrt för strömmen i kontakten. Däremot torde Göran Persson ha en del att förklara när det gäller siffrorna på elnotan…

(Borås Tidning 2006-07-30)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.