Var Clark oskyldig?

Ett vanligt bankrån som gick överstyr. Så brukar det heta om Norrmalmstorgsdramat.

I augusti 1973 klev Jan-Erik Olsson in på Kreditbanken i Stockholm, sköt en k-pistsalva i taket och barrikaderade sig med en liten gissla i bankvalvet. Olsson begärde en saftig lösensumma, samt att den ökände Clark Olofsson skulle släppas från sin fängelsecell och föras till banken.

Statsminister Olof Palme grep in i polisarbetet, gick med på kraven, men vägrade ge fri lejd åt Olsson och Olofsson. Medierna punktbevakade den rafflande händelseutvecklingen.

Sverige stod praktiskt taget still under den knappa vecka dramat varade. Förövarna gav upp när polisen var i färd att leda in gas i valvet. Jan-Erik Olsson fick åtta års fängelse, men Clark Olofsson frikändes från ansvar.

Det är nu 30 år sedan. Detta uppmärksammade SVT i fredags med en spelfilm av regissören Håkan Lindhé, och ikväll visar man även en dokumentär (TV 1 kl 21.15). Norrmalmstorgsdramat må vara ett av de mest omtalade fallen i svensk kriminalhistoria. Ändå finns många frågetecken.

Dåvarande rikspolischefen Carl Persson menar i sina memoarer Utan omsvep (Norstedts 1990) att saken aldrig utreddes ordentligt. Starka indicier pekar på att Clark Olofsson var initiativtagaren.

Han och Olsson hade tidigare suttit i samma fängelse, där den förre misstänks ha organiserat kuppen. När Jan-Erik Olsson stormade in på Kreditbanken skall han enligt vittnen varit åtföljd av två andra män.

Men dessa backade ur när något – oklart vad – gick snett. Olssons omfattande utrustning av bland annat rep, radio och walkie-talkies tyder på att det hela inte var menat som ett ordinärt rån.

Sannolikt skulle de tre männen rånat banken, tagit med sig gisslan under flykten och använt denna för att få Clark Olofsson fri.

”En? Är de inte tre?”, var Olofssons första ord när han fick beskedet att gisslantagaren i Kreditbanken ville ha honom som sällskap i valvet. Olsson har aldrig gett någon tillfredsställande förklaring för sina handlingar, ej heller Clark Olofsson.

Gåtan kvarstår.

(Borås Tidning 2003-08-31)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.