Lite Dante till kaffet?

”Vad sker när vi läser? Ögat följer svarta bokstavstecken på det vita pappret från vänster till höger, åter och åter. Och varelser, natur eller tankar, som en annan tänkt, nyss eller för tusen år sen, stiger fram i vår inbillning. Det är ett underverk större än att ett sädeskorn ur faraonernas gravar förmåtts att gro.”

Orden är Olof Lagercrantz’, ur hans klassiska skrift Om konsten att läsa och skriva. Det är en lustfylld och eggande hyllning till läsningen, som kemiskt ren från förnumstighet och pekpinnar framhäver bokens centrala roll som kulturbärare.

Läsandet är ingalunda någon passiv process, menar Lagercrantz. Han ser boken som en mötesplats, där författare och läsare i kreativt samspel ges möjlighet att iscensätta fantastiska ting.

Lagercrantz vittnar om hur hans tidiga kontakt med böcker tog sig uttryck i en omvälvande vidgning av den egna horisonten.

”De lät mig se sådant jag inte själv kunde se och träffa människor som levde intensivare och mera dramatiskt än jag gjorde. (…) De tog sig an mig och tillät mig att vistas hos dem och bli rörlig, rik, fattig, god och ond som de.”

Och vad vore lämpligare sällskap i dag, Världsbokdagen, än just denna bok av Olof Lagercrantz?

I vårt mediesamhälles informationsöverflöd har vikten av goda läsvanor ökat i betydelse. Tendensen av snuttifiering och trivialisering, som är särskilt märkbar inom etermediernas uppstressade och personfixerade nyhetsförmedling, har inskärpt betydelsen av skriften som källa till fördjupning, kunskap och reflektion.

Läsning av längre texter är oöverträffad som metod att strukturera och analysera den komplexa verklighetens alla budskap och skeenden.

Det inkluderar även diktade verk. Claes Ånstrand (s), tidigare landstingspolitiker i Stockholm, säger: ”Man måste läsa skönlitteratur om man är landstingsråd. Det är ett sätt att bygga bilder i huvudet som appellerar till kreativiteten.”

Måhända blir en politiker inte bättre av att läsa Dante eller Homeros. Men säkert fantasifullare.

(Borås Tidning 2003-04-23)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.